Demir minerali; kandaki oksijenin depolanması ve taşınmasına yardımcı olan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için kullanılmaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin azalması; organların ve dokuların, normalden daha az oksijen almasına neden olur. Dokular yeterli miktarda oksijen almadıklarında organlar ve vücuttaki pek çok fonksiyon bundan etkilenir. Hamilelikte demir eksikliği endişe verici bir durumdur ve düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve hatta anne ölümleri ile ilişkilendirilmektedir. Ve hamile kadınlar bebeğin besinlerini sağlamaya yardımcı olmak için vücudun ürettiği kan miktarının fazla olması nedeniyle demir eksikliğine bağlı kansızlık için daha yüksek bir risk altındadır. Bu durum annelerde doğum sonrası depresyon riskini arttırmaktadır. Yapılan bazı çalışmalar; doğumdan hemen önce ya da sonra, bebeklerde ölüm riskinde bir artışa neden olduğunu da göstermektedir.
Ayrıca yapılan araştırmalar; demir mineralinin anne karnındaki bebeğin beyin gelişiminde çok önemli olduğunu ve demir eksikliğinin, bebeklerde otizm ile sonuçlanabileceğini göstermektedir. Hamilelikte demir eksikliği hafif bir durum olabilir ve erken fark edilirse kolayca tedavi edilebilir. Bununla birlikte tedavi edilmemesi durumunda hem anne hem de bebek için tehlikeli olabilir.
Hamilelikte demir eksikliği hangi seviyede risklidir?
Demir eksikliğinin sizi ve bebeğinizi nasıl etkileyeceği; demir eksikliğinizin hangi seviyede olduğuna bağlıdır. Hafif vakalarda, genellikle endişelenecek bir şey yoktur ancak şiddetli bir demir eksikliği durumunda, bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Kansızlığın genetik olması durumunda; hem anne hem de bebek için komplikasyon riski artmaktadır.
Doğuma hazırlanmak için demire ihtiyaç var!
Hem anne hem de bebeği için, hamilelik döneminde vücudun kan ihtiyacı iki kat artmaktadır. Bu da, kandaki hemoglabin konsantrasyonunu azaltmaktadır. Vücut, hemoglobin üretimi için demir mineraline ihtiyaç duyduğundan yeterli demir deposu olmadığında, kırmızı kan hücrelerinin üretimi de azalmaktadır. Bunun sonucunda da, anne adayında yorgunluk ve halsizlik meydana gelir.
Çoğu durumda kansızlık; hamilelik öncesi dönemde ya da hamilelik sırasında, beslenme programınızda yeterli demir olmamasından kaynaklanır. Bazen de B12 ya da folik asit eksikliği ve böbrek hastalığı gibi altta yatan başka bir durum da kansızlığa neden olabilir.
Bir sonraki yazımda ‘hamilelikte demir eksikliği belirtileri’ ve ‘demir eksikliği tedavisi’ni anlatacağım. Sağlıklı ve keyifli bir hamilelik dilerim.