İYİ HİSSET - SAĞLIK

Diş estetiğinde konforlu yöntem: Bonding

Dişte doku eksikliğinden kaynaklı tüm estetik ve fonksiyonel problemlerde uygulanabilen, gülüş estetiğinden memnun olmayıp ideal gülüşüne kavuşmak isteyenlere önerilen bonding, son derece konforlu bir tedavi yöntemi. Alternatifi porselen lamina tedavisine kıyasla çok daha ekonomik olan bonding’i Diş Hekimi Nurcan Koşar anlattı

profil
BT Ekip
7.07.2024
Diş estetiğinde konforlu yöntem: Bonding

Bonding, son yıllarda estetik diş hekimliği uygulamaları arasında en sık yaptığımız işlemlerden biridir. Bonding, İngilizce bir sözcük olup yapıştırma anlamına gelir ve adından da anlaşılacağı gibi dişe eklemeler yapılarak şekillendirilmesi esasına dayanır. 


Bonding; dişte hiçbir aşındırma yapılmadan, diş rengini, dokusunu ve ışık geçirgenliğini birebir taklit eden estetik dolgu materyalleri kullanılarak yapılır. Bu estetik materyaller, özel yapıştırıcı sistemlerle dişe yapıştırılıp ideal diş formları elde edilir. Günümüzde estetik dolgu materyal teknolojisinin gelişmesiyle, kompozit reçineler, dişlerin tüm katmanlarını taklit edebilmektedir. Dişe minik müdahalelerde dahi dişin mine tabakası ve dentin olarak adlandırılan alt tabakası ayrı reçinelerle işlenir. Seramik özelliği artırılmış dolgular sayesine çok cilalı ve parlak yüzeyler elde edilir. Özenle ve kaliteli materyallerle yapılan bonding işleminden sonra dişlerin, doğal dişlerden ayırt edilmesi zordur.


Bonding uygulaması çok sayıda dişe yapılacaksa ve gülüş yeniden dizayn ediliyorsa işlem öncesinde hastadan bir ölçü alınır ve dişlerin bir modeli elde edilir, hastaya o seans uygulama yapılmaz, yeni bir randevu oluşturulur. Sonraki randevuya kadar elde edilen model, dişlerin ideal boyutları ve morfolojisi dikkate alınarak laboratuvarda mumla şekillendirilir ve nihai modelden bir silikon şablon elde edilir. Uygulama sırasında bu şablon temel alınır ve tüm prosedürlere uyularak işlem tamamlanır. Bu aşamada dijital gülüş tasarım programlarından destek alınabilir. Dijital tasarım programlarının içinde bulunan gülümseme kütüphanelerinden hastanın beğendiği gülümsemeler baz alınarak hastanın istekleri doğrultusunda bir gülüş dizayn edilebilir.


Bonding konforlu bir uygulamadır. Dişlerde çürük olmadığı durumlarda anesteziye bile gerek olmayan bir işlemdir. İşlem sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı, sızı hissedilmez.

Diş aralarındaki boşlukları kapatmada, kırık dişlerin tedavisinde, kısa dişleri uzatmada, doğuştan ya da sonradan oluşan diş şekil bozukluklarında, mine dokusu oluşmamış, az gelişmiş ya da mine çatlağı olan vakalarda, kısacası dişte doku eksikliğinden kaynaklı tüm estetik ve fonksiyonel problemlerde uygulanabilir. 


Bonding uygulanırken doğal dişte hiçbir aşındırma yapılmaz. İşlem süresi kısadır, gülüş estetiğinden memnun olmayan hasta tek seansta ideal gülüşüne kavuşabilir. Bonding tedavisinin alternatifi porselen laminalardır ve lamina tedavisine kıyasla çok daha ekonomiktir. Ağrısız ve anesteziye gerek olmayan bir işlemdir. Hastanın estetik beklentilerine göre işlem sırasında ve sonrasında dişte renk ve formda değişiklikler yapılabilir. Nadiren de olsa bonding yapılan dişin dolgusunda bir kırılma olursa tamiri çok kolaydır.


Bonding uygulama süresi, diş sayısına göre 1-3 saat arasında değişiklik gösterir. Bonding yapılacak diş sayısı fazla ise ikinci bir seans gerekebilir. 

Çürük, kırık ya da muhtelif sebeplere bağlı olarak dişlerde çok fazla doku kaybı olduğunda daha invaziv işlemler önerilir. Ayrıca hastada diş sıkma ya da gıcırdatma gibi parafonksiyonel alışkanlıklar varsa bu problemi çözmeye yönelik tedaviler uygulanır, akabinde bonding tedavisi uygulanabilir. Parafonksiyonel alışkanlıkları olan hastalarda bu durum çözülmediği takdirde yapılacak alternatif tedaviler de uzun ömürlü olmayacaktır. 


Bonding işlemi sırasında anestezi gereksinimi olmadığı için gebeliğin her döneminde güvenle uygulanabilir.

Doğal dişlerle de yapılmasını sakıncalı bulduğumuz tırnak yeme, kalem ısırma, ip koparma gibi alışkanlıklardan kaçınılmalıdır. Günlük ağız ve diş bakım rutinleri devam etmelidir. Diş hekimi kontrolleri en az 6 aylık periyotlarla devam etmelidir. Bu kontroller esnasında bonding yapılan dişlere cila yapılırsa uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.


Önceki ve Sonraki
Haberler