Zirkonyum dişler nerelerde kullanılır?
Daha çok estetik amaçlı olarak, beyazlatma gibi metotlarla sonuca ulaşılamayan ileri derecedeki renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerinin tedavisinde, ortodontik tedavinin tercih edilmediği ayrık veya az çapraşık, dönük dişlerde, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonlarında, arka grup dişlerde köprü veya kaplama olarak, ön grup implant üstü protezlerde ve gülüş estetiğini düzenlemekte kullanılabilir. Kişinin estetik beklentisine bağlı olarak kullanım alanı genişleyebilir. Doğal bir estetik görünüm sunduğu için kullanım alanı geçmiş yıllara göre artış göstermektedir.
Estetik açıdan zirkonyum dişlerin farkı nedir?
Işık geçirgenliği özelliği sayesinde doğal dişlerin görüntüsü tam olarak yakalanır. Sağlıklı dişlerin minesi ışığı tamamen geçirir ancak klasik porselen kaplamaların alt yapıları olan metaller dişlerde opak bir görüntü yaratırlar ve bu da dişlerin cansız ve yapay görünmesine sebep olur. Zirkonyum ile bunun önüne geçilmiştir. Porselendeki tabakalamalarla birlikte gerçek dişlerin renk geçişlerindeki natürel efektler birebir zirkonyum kaplamalarda çalışılabilmektedir.
Zirkonyum dişlerin diş etinle uyumu nasıldır?
Metal destekli protezlerde görülen dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenme asla oluşmaz. Doku uyumlu bir malzeme olduğu için diş eti çekilmesine sebep olmaz. Yanlış fırçalama veya dişeti hastalığı gibi sebeplerden diş eti çekilecek olursa estetik olarak kötü bir görüntü yaratmaz.
Zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır?
İşleme başlamadan önce kişinin estetik olarak ne beklediği üzerinde fikir birliği sağlanır. Sonrasında diş metal destekli kaplamalarda olduğu gibi bir miktar küçültülür ve diş eti sağlıklı duruma geldiğinde özel silikon ölçü maddeleriyle hassas bir ölçü alınır. Son dönemlerde gelişen teknolojiyle birlikte bu ölçümler dijital olmakta ve daha başarılı estetik işler çıkmaktadır. Aynı seans geçici dişler hazırlanır ve bu dişlerin formu bitimde olmasını arzu ettiğimiz şekle en uygun şekilde oluşturulur. Laboratuvar ortamında dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı ve üzerine porselen üst yapı işlenerek klinik ortamda dişe uyumlandırılır. Son olarak da özel yapıştırıcılar ile dişe daimi adapte edilir. Artık kendi dişinizden ayırt etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tedavi süresince estetik açıdan bir sorun yaşar mıyım?
Özellikle ön dişlerde yapılan geçici dişler, daimi zirkonyum kaplamalarınızla şekil olarak benzer olacaktır. Malzeme olarak akrilikten yapılan bu kaplamalar kuvvete dayanıksızdır ancak renk uyumları ve şekil olarak sizi yeterince tatmin edecektir.
Kırılma veya zirkonyum kaplamanın düşmesi sık görülür mü?
Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir. Böyle durumlarda diş mümkünse tedavi edilir ve kaplama tekrar yapıştırılır.
Zirkonyum kaplamaları ne kadar süreyle kullanılabilirim?
Düzenli kontroller yapıldığında çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Şu kadar süre diye net bir zaman verilemez çünkü dişler canlı dokulardır ve zamanla aşınmalar ve sürmeler sebebiyle şekil değişiklikleri gözlenir. Zirkonyum kaplamalarda değişiklik olmaz. Bu formu değişmiş ağıza uyumlandırmak için yenilenmek istenebilir.