Hangi durumlarda Bonding uygulanabilir?
Estetik beklenti doğrultusunda; diş boylarının kısa , dişlerin aralık olması ; küçük çürüklü dişlerde, çentikli, kalıcı renklenmiş, ufak şekil bozukluğu olan alt ve üst çenede ön bölge dişlere uygulanabilir.
Hangi durumlarda Bonding uygulaması önerilmez?
Yaygın çürüklü dişlerde, fırlak dişlerde ve buruksizm denen kontrolsüz diş sıkma problemi olan hastalarda bonding uygulaması önerilmez. Yapılsa bile estetik beklenti çok olmamalıdır.
Porselen Lamine ile kıyaslandığında Bonding uygulamasının avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Avantajları:
· İşlem süresi ve seans sayısı daha azdır.
· Dişten doku kaybı yoktur.
· Ağrısız ve anesteziye gerek olmayan bir işlemdir.
· Kırılma, aşınma gibi durumlarda tamiri kolaydır.
· İstendiğinde form ve şekilde değişiklik yapılabilir.
· Maliyeti daha düşüktür.
Dezavatajları :
· Uygulama alanı kısıtlıdır.
· Estetik açıdan Lamine'den biraz daha zayıftır.
· Ömrü daha kısadır.
· Düzenli bakım gerektirir.
Bonding uygulamaların ömrü ne kadar olur?
Bu uygulamalar sırasında kaliteli malzemelerin kullanılması ve bunun uzman bir doktor tarafından yapılması durumunda, yaklaşık olarak 5-10 yıl süreyle sizlere hizmet edebilir.
İşlem sırasında veya sonrasında herhangi bir ağrı hissedilir mi?
Dişlerde çürük olmadığı durumlarda anesteziye bile gerek olmayan bir işlemdir. İşlem sırasında da, sonrasında da herhangi bir ağrı, sızı, hassasiyet hissedilmez.
Uygulama sırasında dişlerde herhangi bir doku kaybı olur mu?
Dişlerden doku kaybı olmadan, gereken yerlere kompozit resin materyali uygulanır.
Bonding uygulaması ne kadar sürede tamamlanır?
İşlemin uygulanma süresi ; diş sayısına göre, 1 - 3 saat arasında değişiklik gösterebilir. Uygulamadaki diş sayısı fazla ise dişlerin bir kısmı ikinci seansa bırakılabilir. Tüm bunların ardından detaylı bir cila seansı yapılır ve estetik ayrıntılar tekrar gözden geçirilir.
Estetik uyumuna nasıl karar verilir?
Estetik uyumu anatomik imkanlar dahilinde ele almak gerekir. Örneğin; dişler, aralarındaki boşluklar oranında genişleyeceklerdir. Uzunlukları da ancak karşıt çenenin hareketlerini kısıtlamayacak kadar arttırılabilir.
Bu doğrultuda hasta ve hekim arasındaki fikir alış verişi önemlidir. Kararsız kalınan durumlarda; dişler üzerinde Mock Up dediğimiz bir kaç dakikalık bir taslak hazırlanarak, beklentiler imkanlar doğrultusunda netleştirilebilir. İşleme de bu kararlar sonucunda başlanır.
İşlem sonrasında renk değişimi gözlenir mi?
Kompozit resin materyal dişe uygun bir malzemedir. Dişlerde gözlenen plak birikimi ve renklenmeler Bonding'ler üzerinde de uzun dönemde oluşabilir. Düzenli kontrollerde hekim tarafından yapılan bakım ile ilk günkü rengine geri dönerler, kalıcı bir renk değişimi gözlenmez.
İşlem sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Rutin diş bakımlarına devam edilmelidir. Bunun dışında; tırnak yeme, ip koparma, bant kesme gibi noktasal kuvvet uygulayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Buz, şeker gibi çok sert şeyler ısırılmamalıdır.
Hamilelikte Bonding uygulamasının bir zararı var mıdır?
Hamilelikte uygulamanın hiçbir zararı bulunmamaktadır.
Bonding işlemini destekleyici estetik uygulamalar nelerdir?
Asimetrik diş eti konturları mevcutsa, pembe estetik; dişlerin renginden memnun değil isek, beyazlatma ile beraber uygulanabilir.