Siz ve bebeğiniz emzirme konusuna alıştığınızda, telefonla konuşurken, diğer çocuğa göz kulak olurken, kitap okurken veya etrafta dolanırken bile bebeği emzirebilecek noktaya geleceksiniz. Ama şimdilik daha sakin başlamakta fayda var. Çoğu anne ilk emzirmeyi hastane yatağında oturur pozisyonda, bebek kucağında yastıkla desteklenmiş bir pozisyonda denerler. Eğer bu pozisyonu tercih ediyorsanız yatağın sırtını olabildiğince yükseltin, sırtınız ve beliniz rahat edene kadar arkanıza yastık yerleştirin. Bebeği başı meme hizanızda olacak şekilde altına bir yastık yerleştirerek kucağınıza koyun (özellikle sezaryen doğum yaptıysanız). Kollarınızın altına birer yastık yerleştirin ki emzirmenin ortasında kollarınız yorulmasın. Evde de tek kişilik bir koltukta bunu rahatça yapabilirsiniz. Sandalyenin belinizi ve kollarınızı desteklediğinden, çok alçak ya da çok yüksek olmadığından emin olun. Bir veya iki yastıkla belinizi destekleyin ve mümkünse ayaklarınızın altına bir puf yerleştirin.
İster yatakta oturun ister koltukta bebeğe memeyi sunduğunuzda sırtınızın dik ancak rahat olmasına özen gösterin bebek siz öne ya da arkaya eğildiğinizde memeyi tutmakta zorlanabilir. Ayrıca dik olmadığınızda sırtınız çok kısa süre sonra oldukça ağrımaya başlayacaktır. Eğer geniş göğüsleriniz varsa bebeğin memeyi tutabilmesi adına bebeğin ağzı ve meme başını aynı hizada tutabilmek için memeyi elinizle desteklemeye ek olarak kıvrılmış bir havlu veya battaniye kullanabilirsiniz.
Bir kere düzgün bir pozisyon aldıktan sonra bebeğinizi pek çok şekilde tutabilirsiniz. Hastaneden taburcu olmadan önce değişik pozisyonlar deneyin ve bu konuda hemşirenizden yardım isteyin. Birden fazla pozisyon denemek meme başı çatlaklarını önler, memenin farklı bölgelerinin boşalmasını sağlayarak kanal tıkanıklarına engel olur.