İYİ HİSSET - SAĞLIK

Emzirmeyi bırakma yöntemleri

Emzirmeyi bırakmak için ideal dönem nedir? Anneler nasıl bir yol izlemeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Namal Türkyılmaz emzirmeyi bırakma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

profil
BT Ekip
18.04.2019
Emzirmeyi bırakma yöntemleri

Sütten kesmek ne demek?

Bebek ihtiyacı olan tüm besleyici maddeleri anne sütü dışındaki kaynaklardan almaya başladığında sütten ya da biberondan ayırmaya başlamak gerekir. Çoğu zaman bu noktaya gelmiş olan bebekler sakinleşmek ve keyif almak için anne sütü almaya devam etmek isterler. Sütten kesmek onunla emzirme aracılığıyla kurduğunuz iletişimden ya da onun sakinleşme aracından vazgeçmek demek değildir. Bunun aynı anlama gelmemesi için emzirme yerine başka bir aktivite koymalısınız. Yani çocuğunuzu sıklıkla rahatlaması için emziriyorsanız, onu rahatlatmak için başka yollar bulmanız gerekmektedir. Kitap okumak, birlikte şarkı söylemek, dışarıda birlikte oynamak gibi…

 

Ne zaman memeden ayırmaya başlamalıyım?

Buna karar verecek olan kişi sizsiniz. Sizin ve bebeğinizin buna hazır olması çok önemli. Önerilen ilk 6 ay sadece anne sütü, sonrasında bir yaşına kadar ve eğer siz ve bebeğiniz hazır değilseniz daha uzun süre ile emzirmeye devam etmektir. Arkadaşlarınız, aileniz hatta yabancılar bile size bir sürü şey söyleyeceklerdir. Ama unutmayın her zaman tekrarladığım gibi hiçbir şeyin kesin bir doğru ya da yanlış yolu yoktur. Size en doğru gelen zamanı ve en rahat ettiğiniz yöntemi seçin ya da yaratın.

 

BLW (Baby-Led Weaning): Bu yöntem son zamanlarda özellikle sosyal medya aracılığıyla giderek popülarite kazanıyor. Bu yöntemde sütten kesme zamanı ve beslenme tamamen bebeğe bırakılıyor. Yani bebek ne zaman memeye olan ilgisini kaybederse o zaman sütten kesiliyor. Beslenme sırasında ise genellikle parmak gıdalar tercih edilerek bebeğin kendi kendini beslemesi destekleniyor. Bana sorarsanız ben bu yöntemin bir hayranı değilim. Ama dediğim gibi herkes kendine en uygun olanı tercih etmeli.

Bazı bebekler 12 ay civarında memeye olan ilgilerini kaybederler diğer gıdalara daha fazla ilgi gösterirler. Kaba motor gelişimleri ilerleyip daha aktif hale geldikçe uzun süre emmek yerine yemeklerini incelemeyi, kendileri yemeyi ve onunla oynamayı tercih ederler. Eğer bebeğiniz emerken kolayca sıkılıyor ya da huysuzlanıyorsa bunu onu ayırmak için bir işaret olarak algılamanızda fayda var.


MLW (Mother-Led Weaning): Belki işe dönmeniz gerekiyor ya da doğru zaman olduğunu düşünüyorsunuz. Eğer siz hazır ya da mecbursanız ve bebeğiniz memeden ayrılma için hazır olduğunun sinyallerini vermiyorsa yine de onu ayırabilirsiniz. Ancak bu durumda daha fazla zaman ve sabra ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu ayrıca çocuğun yaşına ve değişimlere karşı verdiği tepkiye de bağlıdır. Bu noktada bazı profesyonellerin bile ‘soğuk nevale’ yaklaşımını kullandığını ve önerdiğini görüyorum. Çocuktan birkaç gün uzaklaşmak gibi yöntemler ona travma yaşatmaktan başka bir işe yaramayacaktır…

Önceki ve Sonraki
Haberler