Hamilelik, kadınların yaşamları boyunca belki de en çok dikkat etmeleri gereken dönem. Anne adayları başta protein olmak üzere, vitaminler, mineraller, faydalı yağlar bakımından zengin, katkı maddeli, koruyuculu, fazla yağlı, tuzlu, şekerli ve paketli gıdalar bakımından ise mümkün olduğunca fakir beslenmelidir. Bu bağlamda tüm yaşam boyunca ve özellikle de hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı olan protein kaynakları çok önemlidir ve protein kaynaklarından da etlerin kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.
Hamilelikte et yemek şart!
Et ürünleri diye sınıflandırılan kırmızı et, kümes hayvanları ve balıklarda yoğun miktarda protein ve demir vardır. Bu iki besin maddesi de insan sağlığı açısından çok büyük önem taşımakta, eksikliğinde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu bakımdan da özellikle hamilelik beslenmesinde et ürünlerine geniş bir yer ayırmak gerekiyor.
Hamilelikte kırmızı et tüketimi
Kırmızı et, her ne kadar yüksek bir yağ oranına sahip olsa da, besin değerleri açısından oldukça zengindir. Kırmızı etin hamileler için en faydalı olan çeşidi dana etidir. Çünkü kuzu ve koyun gibi hayvanlara göre daha az yağ içerir. Hamilelikte mutlaka tüketilmesi gereken kırmızı et; protein, demir ve çinko açısından zengin, diğer besinlerden alınan demirin sindirimini kolaylaştırır, B grubu vitaminler içerir ve kansızlığı önler. Hamileler haftada 2- 4 gün, her defasında 100- 120 gram arasında kırmızı et tüketmeliler. Ancak hamilelikte tüketilecek dana eti yağsız ve sinirsiz olmalı, pişirmeden önce et üzerinde yağlı kısımlar varsa temizlenmeli ve pişirirken ızgara, güveç ve kavurma gibi yöntemler tercih edilmelidir. Hamilelikte iyi pişmiş daha eti çok kaliteli bir besin kaynağıyken az pişmiş et toksoplazma ve listeria gibi çok tehlikeli hastalıklara neden olduğu için oldukça risklidir. Hamilelikte kırmızı et statüsünde bulunan pastırma, sucuk, salam ve etli çiğ köfte gibi ürünlerin de tüketilmesinin önerilmediğinin altını çizmekte fayda var.
Hamilelikte beyaz et tüketimi
Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, hem kırmızı ete göre daha ucuz olması hem de besin değerlerinin yüksekliği sayesinde çok fazla tüketilmekte, çok da fayda sağlamaktadır. Hamilelikte de beyaz et tüketimi önerilmektedir. Beyaz et; demir ve protein açısından zengindir, sindirimi kırmızı etten daha kolaydır, yağ oranı azdır, kalsiyum, D ve B 12 vitamini içermektedir. Hamilelikte günde 100 gram tavuk ve hindi eti tüketilmesi önerilir. Ancak tavuk ya da hindinin yağlı derisi çıkarılarak pişirilmelidir. Tavuk bakteri üremesine çok müsait bir et olduğundan mermer veya cam doğrama tahtalarında temizlenmeli, doğranmalı, haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Tıpkı kırmızı ette olduğu gibi beyaz etin de az pişmiş bir şekilde tüketilmesi salmonella hastalığı riski taşımakta ve ishal, kusma ve ateş gibi şikayetlere yol açarken bebekte gelişim bozukluklarına neden olabilir.
Hamilelikte balık tüketimi
Balık, en sağlıklı besinlerden birisidir ve bu sebeple de gebelikte tüketilmesi önerilmektedir. Balık; bolca Omega-3 içerdiği için bebeğin beyin gelişimini destekler, kalp sağlığını korur, besleyici yağlar içerdiği için kolesterol riski taşımaz, A ve B grubu vitaminlerini içerir, hücrelerin onarımına yardımcı olur. Hamilelikte haftada 2 kez ve yaklaşık 250 gram kadar balık tüketimi önerilir. Ancak hamilelikte her balık değil, cıva gibi ağır metaller içeren dip balıklardan çok yüzeyde olan, yağlı balıklar tercih edilmelidir. Bu bağlamda somon, ton balığı, sardalye, hamsi, alabalık ve uskumru gebelik dönemi için uygundur.
Hamilelikte et tüketmeyenler ne yemeli, nasıl beslenmeli?
Vücudun temel yapı taşlarından olan protein olmazsa olmaz. İşte bu sebeple de protein bakımından zengin olan et ürünlerini tüketmeyenler bu açığı protein kaynağı bitkisel ürünlerle kapatabilirler. Bu bağlamda bitkisel protein kaynakları olan kinoa, karabuğday, chia tohumu, mercimek, fasulye, bezelye, fava, Antepfıstığı, kabak çekirdeği, kenevir tohumu gebelikte tüketilmelidir.