Yapılan çalışmaların özellikle soya içeren gıdalar, meyve ve turpgil tüketiminin meme kanseri riskini azalttığını gösterdiğini belirtiyor. MEMEDER Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Beyza Özçınar'ın açıklamasına göre, ''Bazı sağlıklı gıdaların meme kanserinin tekrarlama riskini azaltarak yaşam süresini uzattığı görülmekte. Soya içeren yiyeceklerin (kuru fasulye, bezelye ve nohut vb.) meme kanseri gelişimi riskini azalttığına dair özellikle Asya popülasyonu üzerine yapılmış çok sayıda çalışma bulunmakta. Ayrıca meyvelerin içerisinde yer alan pomegranat maddesi antioksidan etkisinden dolayı meme kanseri riskini azaltmakta.
Meyvelerden özellikle; limon, portakal, mango, greyfurt, hünnap ve misket limonu tüketimi öneriliyor. Elma ve kabuğunda yer alan flavonoidin maddesinin yine meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediği biliniyor. Sebzelerden ise; brokoli, brüksel lahanası, karnabahar ve su teresinin tüketilmesi meme kanseri riskini azaltıyor, pancardan elde edilen bazı maddeler kanser hücreleri üzerine ölümcül etki ediyor.
Doç. Dr. Beyza Özçınar, meme kanseri tedavisinde sadece sebze ve meyve tüketiminin değil, baharat ve tahılların da önemli rolü olduğunu söylüyor. ''Özellikle zencefil, sarımsak, çörek otu içerisinde yer alan bazı biyoaktif maddelerin anti meme kanseri etkileri bulunmakta. Bu baharatların tüketimi meme kanserinin yayılımını azaltıyor. Kırmızı biberde bulunan kapsaisin maddesi meme kanseri hücrelerinin çoğalmalarını azaltırken, araştırmalar karabiber ve safranın da kansere karşı etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca tahıllardan süpürge darısı, arpa ve buğday üzerinde yapılan çalışmalar da bu tahılların tüketiminin meme kanseri hücrelerinin büyümesini azalttığını göstermekte.''