Taze sebze ve meyve ile beslenen, yeterli et ve hayvansal gıdalar tüketen kişilerde vitamin eksikliğinin genelde gözlenmediğine işaret eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan İnal, şu uyarılarda bulunuyor: “Hatalı beslenme, gebelik, emzirme, ameliyat, ağır stres ve bazı hastalıklar nedeniyle vitamin eksiklikleri gelişebilir. Vitaminlerin öncelikle sağlıklı beslenme yoluyla alınmaları gerekir. Ancak bazı durumlarda takviye preparatlar alınmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, takviyelerin sanki doğal beslenmenin bir parçası gibi gerekli gereksiz alınmamasıdır. Unutmayalım ki vitaminlerde eksiklik kadar fazlalıklar da sağlığımız için zararlıdır. Bu nedenle mutlaka hekimin tavsiyesi doğrultusunda kullanılmalıdır.”
Uzun süreli zihinsel yorgunluk B1, B12 veya C vitamini eksikliğinin belirtisi olabiliyor. Beyin, özellikle enerji üretimi için B1 vitaminine ihtiyaç duyuyor. B12 eksikliğinde ise unutkanlık, baş dönmesi, entelektüel becerilerde yavaşlama ön plandadır. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini de demir emilimini artırarak enerji seviyelerini doğrudan etkiler ve eksikliği zihinsel yorgunluğa yol açabilir. Uzun süreli bedensel yorgunluk da enerji üretimi için elzem olan B12 vitamini eksikliğine bağlı gelişen megaloblastik anemiden kaynaklanıyor olabilir.
Hangi besinlerde bulunuyor?
B1 (Tiamin) vitamini: Tahıllar, et, süt, yumurta ve sakatat gibi hayvansal ürünler, balık, baklagiller, kuruyemişler (fındık, ceviz ve ay çekirdeği gibi).
B12 vitamini: Kırmızı et, yumurta, balık, süt ve ürünleri, ıspanak, pancar.
C vitamini: Turunçgiller, çilek, kuşkonmaz, maydanoz, roka, kırmızıbiber, domates, brokoli.
Adet kanamalarının uzun sürmesi, diş eti ve burun kanamaları; K vitamini eksikliğini ifade edebiliyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Et, yumurta, sakatatlar, ıspanak, brokoli, domates, maydanoz, marul, lahana, bezelye, nar, kivi, çilek, avokado, böğürtlen.
Kas kaybı ve güçsüzlüğünde E vitamini eksikliğini düşünmek gerekiyor. Aynı zamanda ciddi bir antioksidan olan E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de büyük bir öneme sahip.
Hangi besinlerde bulunuyor? Ayçiçeği, fıstık, ceviz, avokado, kivi, mango, badem, karalahana, zeytinyağı.
Tüm vücutta gelişen yaygın kemik ağrıları ve kemik erimesi D vitamini eksikliğine işaret edebiliyor. Güneş ışığıyla vücutta sentezlenen D vitamini eksikliğinde ayrıca bağışıklık sisteminin etkilenmesi sonucu; hastalıklar ile mücadelede yetersiz kalma, kronik yorgunluk, uyku bozuklukları, hatta obezite ve depresyon sorunları gelişebiliyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Somon, uskumru ve sardalya balığı, kırmızı et, karaciğer, yumurta sarısı, süt ürünleri maydanoz, ısırgan otu.
Dilde ve deride çatlaklar B6 vitamini eksikliğinin habercisi olabiliyor. B6 vitamininin eksikliğinde hücre yenilenmesi gecikiyor ve bunun sonucunda çatlaklar ile egzama gibi deri hastalıkları oluşabiliyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Kırmızı et, beyaz et, karaciğer, balık, kırmızıbiber, ıspanak, tüm tahıl ürünleri, kümes hayvanları, yumurta, nohut.
Çeşitli göz ve görme sorunları A vitamini eksikliğinden kaynaklanabiliyor. A vitamini eksikliği göz akı ile korneanın parlaklığını kaybederek kurumasına ve özellikle gece körlüğüne neden olabiliyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı, yumurta, havuç, koyu, yeşil yapraklı sebzeler.
El ve ayaklarda nöropati (uyuşma, karıncalanma, yanma hissi), B12 eksikliğinin habercisi olabiliyor. B12 eksikliği aynı zamanda çağımızın önemli bir sorunu olan unutkanlık ve baş dönmesine de yol açabiliyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Kırmızı et, balık, süt ve ürünleri, yumurta, koyu renkli yapraklı sebzeler.
A, B6, C, D ve E vitaminleri bağışıklık sistemimizin vazgeçilmez vitaminlerini oluşturuyor. Dolayısıyla çok sık geçirilen viral hastalıklarda ve uzayan iyileşme sürelerinde A, B6, C, D ve E vitamin eksikliklerinin akla gelmesi gerekiyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Kırmızı et, karaciğer, yumurta, tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, avakado, mango.
C vitamini eksikliği kolajen yapım yetersizliğine yol açarak cilt altında kanamalar ve morluklar oluşturabiliyor. C vitamini eksikliğinde hidroksillenmede yaşanan sorundan dolayı sentezlenen kollajenin üçlü sarmal yapısında ve çapraz bağlarında bozulmalar oluşuyor; bu da vücudumuzdaki kollajen bağ dokularının zayıflamasına sebebiyet veriyor.
Hangi besinlerde bulunuyor? Turunçgiller, çilek, kuşkonmaz, maydanoz, roka, kırmızıbiber, domates, brokoli.