YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Bebeğinizin dişleri çıkarken sizi neler bekler?

DentGroup Kids’in kurucusu Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, bebeklerde ilk süt dişlerinin çıkma sürecini, oluşabilecek rahatsızlıkları ve rahatlatma methodlarını buseterim.com.tr için yazdı.

profil
BT Ekip
18.02.2017
Bebeğinizin dişleri çıkarken sizi neler bekler?

Süt dişleri ne zaman çıkmaya başlar?

İlk çıkan süt dişleri alt kesici dişlerdir. Biz diş hekimlerinin “santral diş” olarak adlandırdığımız bu dişler, 6. aydan itibaren sürmeye (çıkmaya) başlarlar. Alt kesici dişlerden sonra sürme sırası üst kesici, üst yan kesici ve alt yan kesici dişler olarak devam eder. Süt dişlerinin çıkmasının tamamlanması üç yaşına kadar sürer.Bebeğimin dişleri çok erken sürdü (çıktı) çabuk çürür mü?

Halk arasındaki inanışa göre erken süren (çıkan) süt dişleri erken çürür. İşin aslı dişlerin erken veya geç sürmesi, çürüğe yatkınlığı değiştirmez. Burada unutulmaması gereken ‘Diş Çıkar Fırçalama Başlar’ sloganıdır. Eğer çocuğunuzun dişleri zamanından önce sürmüşse, fırçalamaya daha erken yaşta başlamanız gerekir. Tabii ki yaş küçüldükçe fırçalama ve etkili diş temizliğini sağlamak bir miktar zorlaşabilir.

Yan tarafta süt dişlerinin çıkma zamanlarını görebilirsiniz.

Çocuğum 12 aylık fakat hiç diş çıkmadı, ne yapmalıyım?

Bu durumu hastalarıma anlatırken yürümeden örnek veriyorum. Bebeğinizin erken veya geç yürümesi onun ilerde daha iyi veya daha kötü yürüyeceğinin bir ifadesi değildir. Dişlerin geç sürmesinde endişelenecek bir durum yoktur. Burada bilinmesi gereken dişlerinin geç sürdüğü (çıktığı) durumlarda sürme sırasında farklılıklar görülebileceğidir ki bu da endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir.

Çok kısıtlı vakada dişler genetik eksikliğine bağlı olarak çıkmayabilir. Fakat bu gibi vakalarda, bebeğin zaten farklı sağlık sorunları vardır ve aile bu konuda bir çocuk hekimin kontrolündedir. Çocuk doktoru tarafından “sağlıklı çocuk” kategorisinde olan çocuklarda diş sürme gecikmeleri önemsenmemelidir.

Dişleri geç çıkan çocuklarda sürme sırasında farklılıklar olabileceğinden bahsetmiştik. Hatırlatılması gereken bir diğer konu da; geç süren (çıkan) dişlerin düşüp, kalıcı dişlerin gelmesinin de geç olacağıdır. Bu yüzden süt dişlerindeki problemleri değerlendirirken “bu diş şu yaşta değişecek, az kaldı, çürüğü önemli değil” diye düşünülmemeli ve dişin geç değişeceği hesaba katılmalıdır.

Bebeğimin dişleri çıkarken beni neler bekliyor?

Diş sürmesi sırasında yaşanan sıkıntılar bebekten bebeğe, hatta aynı bebekte dişten dişe farklılıklar gösterebilmektedir. Aileler diş sürmesi (çıkması) sırasında sıklıkla ateş, ishal, huzursuzluk ve salya artışından bahsetmektedir. Yukarıda da belirtiğim gibi diş sürmesi 6. ayda başlayan ve 3 yaşına kadar devam eden uzun bir süreci kapsamaktadır. Bu uzun süreçteki her ishal, ateş ve huzursuzluğu dişe bağlamak bizim birçok hastalığı atlamamıza sebep olacaktır. “Diş sürmesi (çıkması)  yüzünden mi sıkıntısı var yoksa hasta mı?” yı ayırmanın en kolay yolu, birkaç ayrıntıya dikkat etmektir:

Diş sürmesi (çıkması) sırasında görülen ateş 39 dereceyi asla geçmez, üç günü geçen ishal olgularında başka bir hastalığın olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Huzursuzluk halinin en fazla bir hafta sürmesi gerekir.

Diş sürmesindeki (çıkması) sıkıntılı dönem dişin diş etini delmesi sırasında yaşanır. Bu dönemde sürmesini beklediğiniz diş bölgesine dokunduğunuzda; hafif ısı artışı ve bastırdığınızda diş etinde beyazlama görülür. Çoğu zaman dişin kesici yüzeyleri parmakla fark edilir.

 Diş çıkmasını kolaylaştırmak için neler yapabilirim?

Diş sürme (çıkma) dönemindeki sıkıntıları azaltmak için yapabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır:

Soğuk uygulaması: Soğuk uygulaması en kolay çözümlerdendir. Bu uygulamayı birkaç şekilde yapabilirsiniz.

En kolayı elinizi buz gibi bir suyla uzun süre yıkayıp sonra bebeğinizin ağrılı bölgesine bastırarak masaj yapmaktır. Bu işlemi yaparken onu emzirir gibi kucağınıza alıp kucaklamak, onun kendini güvende hissedip daha da çabuk rahatlamasına neden olacaktır.

Bir diğer yöntem de havuç, elma dilimi, salatalık gibi besinleri buzlukta 5 dakika boyunca soğuttuktan sonra çocuğunuza vermektir. Bebeğiniz bu besinleri yerken ağrılı bölgeye hem soğuk uygulaması hem de masaj yapmış olacaktır.

Çocuklar için olan dondurma kaplarının içine anne sütü, meyve püresi…vb koyup dondurarak yemelerine izin vermek de bu bölgedeki ağrı ve yangı hissini hafifletecektir.

Diş Kaşıyıcıları: Diş kaşıyıcılarının birçok tipi bulunmaktadır ve her çocuğun seçimi farklı olabilir. Benim en severek kullandıklarımın başında, içinde su olan diş kaşıyıcıları geliyor. Onları bebeğime vermeden önce, buzlukta 5 dakika bekletiyorum.

Diş Jel veya tabletleri: Piyasada bu konuda birçok ürün var. Kimi ilaç formatında, kimi homeapoetic (alternatif tıp yöntemi) olarak geçiyor. Homeopoetic’lerin çoğu chamomilla (papatya) içeriyor. Bu konudaki gözlemim; bu jel ve tabletlerin, o anlık etki ettiği ve sıklıkla sadece anneyi olumlu etkilediği yönünde. O yüzden aileler bu tip ürünleri denemek isterse, onlara denemelerini ve sonucu gerçekten etkili görmezlerse uygulamayı sonlandırmalarını istiyorum.

Anne Sarılması: Anne sarılması her şeye toleransı arttırır. Bu dönemlerde, bebeğinizle daha çok vakit geçirmek, ona sıkı sıkı sarılmak  hem bebeğinize hem de size çok iyi gelecektir.

Önceki ve Sonraki
Haberler