Çocuğunuz sık sık sinirli tepki veriyorsa, bu bir stres göstergesi olabilir. Çocuk için her şey çok fazlaysa, artık en basit durum ve taleplerle düzgün bir şekilde başa çıkamaz.
Endişeler, güvensizlikler ve korkular uyuyana kadar bizi rahatsız eder. Çocuğunuz okuldaki sorunlar, arkadaşlarla yaşanan sorunlar veya diğer durumlar hakkında çok fazla düşünürse uyumakta zorluk çekebilir. Düşünce sarmalı bir kez başladığında, onu kapatmak ve rahat bir şekilde uykuya dalmak zordur.
Stresten muzdarip çocuklar ve gençler, uyuşuk görünebilir. Bir şeyler hakkında daha az hevesli olur veya daha sakin dururlar. İsteksizlik ve varsayılan ‘ilgisizlik’; inatçılık gibi bir şey değildir, ancak stresli bir zamana ve çocuğa o kadar çok yük getiren sorunlara bir tepki olabilir. Sonuç olarak sosyal ilişkiler de zarar görebilir. Bu nedenle ebeveynler bu davranışın nedenlerini araştırmalıdır.
Stres sadece zihinsel acıya değil, aynı zamanda fiziksel acıya da neden olur. Örneğin, çocuğunuz diğer fiziksel şikayetlere bağlı olmayan mide ağrıları veya baş ağrıları çekiyorsa, bu stresten de kaynaklanabilir. Acı yoluyla, vücut her şeyin çok fazla olduğunu ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu bildirir.
Huzursuzluğu hepimiz biliyoruz. Bir durumda kendimizi rahatsız veya gergin hissederiz. Bunun tetikleyicisi stres olabilir. Çocuğunuz hareketsiz oturamıyor, odaklanamıyor ve göz teması kurmuyor ve huzursuz görünüyorsa, bu ebeveynler için bir uyarı işareti olmalıdır. Elbette bir çocuğun ne kadar ‘gergin’ olduğu yaşına da bağlıdır. Ancak, çocuğunuzun davranışı size tuhaf geliyorsa, nedenini araştırmalısınız.
Yeni şeyler aniden bunaltıcı oluyor ve çocuğunuz artık hiçbir şey yapmaya cesaret edemiyor mu? Kalıcı baskı ve stres, çocuğunuzu güvensiz hale getirebilir. Çocuk zaten baskı altındaysa, yeni izlenimleri işlemesi zor olacaktır. Bu genellikle çocukları daha karamsar yapar çünkü kendilerini, daha fazla strese ve bunalmaya yol açan bir kısır döngü içinde bulurlar.
Hiç kimse uzun vadede sürekli strese dayanamaz. Ancak bir yetişkin olarak, baskıya daha alışkınsınız ve bununla bağımsız olarak başa çıkabilirsiniz. Bu çocuklar için o kadar kolay değildir ve en kötü durumda depresyon, tükenmişlik veya yeme bozuklukları gibi zihinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
Aşağıdaki ipuçları sadece çocuklar için değil yetişkinler için de faydalıdır. Çünkü stres altında olduğumuz zamanlarda çocuklarımızı da etkiliyoruz. Elbette stres bir gecede azaltılamaz, ancak aşağıdaki öneriler bir fark yaratabilir: