Parlak renklidirler ve ‘ekstra süt’ veya ‘değerli vitaminler’ ile cezbederler. Ama tam olarak bir çocuk yemeği nedir derseniz, sabit bir tanımı yoktur. Üreticilerin belirli yönergelere uyması gerekmez. (Bebek maması gibi belirli bileşenler için katı kurallar belirleyen yönetmelikler vardır tabii.)
Parlak mavi dondurma, pembe yoğurt, sarı puding… Çocuklar bunlara bayılırlar. Ancak bazı yapay renklendirmelerin sağlıklı olmadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor.
Mini salamlar, mini pizzalar, mini sosisler; tam da çocukların minicik elleri içindir. Ve yağ en önemli lezzet taşıyıcısı olduğundan, tüm bu yiyecekler çocuklar arasında oldukça popülerdir. Ne yazık ki bu tür fast food’larda çok fazla sağlıksız hayvansal yağ gizlidir.
Sadece pudingler, yoğurtlar ve hamur işleri gibi tatlı şeyler çok şekerli değildir. Domates sosu, hazır yemekler ve içecekler gibi tuzlu şeyler bile genellikle çok fazla şeker içerir. Sizi şişmanlatır ve sağlıksızdırlar. Çocuklar bu yiyecekleri her gün tüketirlerse, bir süre sonra meyve ve sebzelerin doğal tatlılıklarını alamaz hale gelirler.
Üreticiler; ‘toz şeker yok’, ‘şeker ilavesiz’ veya ‘doğal meyve tatlandırıcılı’ gibi ibarelerle ebeveynleri rahatlatmak istiyor. Ama bu sizi yanıltmasın; toz şekersiz olması, diğer şeker türlerini içermediği anlamına gelmez. ‘Şeker eklenmemiş’, sadece şeker eklenmemiş anlamına gelir, ancak bal eklenmiş olabilir. Bu da bizi ‘doğal meyve tatlandırıcısına’ getiriyor.
Et, yüksek kaliteli protein ve önemli demir kaynağımızdır. Ancak, ‘sağlıklı yaşam’ girişimcilerinin son tavsiyelerine göre; çocuklar için haftada iki ila üç porsiyon et yeterlidir. Bu, palyaço suratlı ve mini köfteli çocuk sosisleri değil; yağsız, haşlanmış et parçaları anlamına gelmektedir.
Sitrik asit sadece turunçgillerde değil, diğer birçok meyve türünde de bulunur. Ancak bu arada, gıda endüstrisi tarafından da yapay olarak üretilmekte ve limonata ve buzlu çaydan pudinglere ve hamur işlerine kadar pek çok yiyeceği daha lezzetli hale getirmek için de kullanılmaktadır. Bu asit, diş minesine saldırır. Özellikle dişler, aside uzun süre ve tekrar tekrar maruz kalırsa tehlikelidir.
Çocuk yiyecekleri genellikle vitamin ve minerallerle, özellikle de kalsiyumla takviye edilir. Bu aslında iyi bir şey, değil mi? Ne yazık ki hayır, çünkü her şeyden önce çocukların dengeli beslenmeleri gerekiyor. Bu nedenle çocukların önemli besinleri, örneğin peynir ve diğer süt ürünlerini de dengeli tüketmelidirler.
Temel olarak, bir gıda ne kadar az işlenmişse o kadar sağlıklıdır. Çocuk yiyecekleri genellikle özellikle yumuşak, renkli, tatlı ve elde tutması kolay olacak şekilde işlenir. Sonuç olarak, iyi doğal bileşenlerinin yalnızca büyük bir kısmını kaybetmekle kalmazlar; iyi bir kıvama sahip olmaları ve kolayca bozulmamaları için stabilizatörler ve koruyucular gibi katkı maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden hindi sosisli puf böreği yerine bir parça organik hindi göğsü ve ev yapımı patates püresi almak daha iyidir.