Herkese merhaba,
Geçtiğimiz günlerde Instagram hesabım üzerinden ‘sitede çocuklarla ilgili hangi konularda yazı yazmamı istersiniz?’ diye bir soru sormuştum. ‘Nil ve Naz’ın bir günü nasıl geçiyor? Ne yapıyorlar? Ne yiyorlar?’ Gibi sorular gelmişti benim de çok hoşuma gitti :) Ve bu yazıyı yazmak istedim. İşte Nil ve Naz’ın 24 saati!
Nil her zaman çok erken uyanan bir çocuktu Naz doğduktan sonra o da ona ayak uydurdu :) Yani her ikisi de güne çok erken başlayanlardan. Sabah 06:00-06:30 arası uyandıklarında önce pijamalarını çıkarıyoruz, altlarını değiştiriyoruz ve kahvaltılarını hazırlıyoruz. Kahvaltıda her gün olmasa da sıklıkla yumurta yemelerini teşvik etmeye çalışıyorum bunun için de yumurtayı çırpılmış yumurta, haşlanmış yumurta veya omlet gibi farklı şekillerde günlere bölerek sunuyorum. Genelde her ikisi de aynı saatlerde uyandıkları için kahvaltılarını da birlikte yapıyorlar. Nil şu anda okula gidiyor. Kahvaltısını yaptıktan sonra biraz oyun oynuyor ve saat 08:00’de okula gitmek üzere evden çıkıyor.
Naz 17 Nisan’da bir yaşına girdi ve hâlâ sabah uykusu uyumaya devam ediyor, o yüzden Nil okula gittikten sonra eğer hava güzelse sabah uykusuna yatmadan önce birazcık temiz havada pusetle dolaşıyor ve saat 09:00 - 09:30 civarı sabah uykusuna yatıyor. Öğle uykusuna yatmadan önce 120 cc günlük süt veriyorum. Genelde sabah uykusu 1 saat sürüyor ve saat 10:30 civarı uyanıyor öğlen yemeğine kadar yine oyun oynamaya devam ediyoruz. Öğle yemeğine kadar herhangi bir ara öğün vermiyorum çünkü zaten yatmadan önce süt içtiği için karnı tok oluyor ve öğle yemeğine kadar da acıkmasını istiyorum.
Nil saat 12:30’da okuldan çıkıyor o da 2,5 yaşında olmasına rağmen hâlâ öğle uykusu uyuyor. Zaman zaman okuldan eve gelirken arabada uyuyor veya eve gelip evde uyuyor. Öğle yemeğini okulda yiyor o yüzden hafta içleri evde öğle yemeği yemiyor.
Genelde sabah uykuları gibi öğle uykuları da benzer saatlerde oluyor. 15.30-16.00 civarı her ikisi de uyanmış oluyorlar ve bu saat onların ara öğün saati. Ara öğünde Naz’a birer gün boşluk vererek yoğurt ve meyve veriyorum. Her gün yoğurt yemek istemiyor o yüzden mutlaka bir gün boşluk bırakıyorum. Nil’e ise daha çok meyve ağırlıklı gidiyorum. Bazen de sağlıklı atıştırmalıklar veriyorum. Oturduğumuz sitede bir oyun alanı var. Akşamüzeri genelde her ikisi de ara öğünlerini yedikten sonra ya dışarıdaki parka gidiyorlar ya da bu oyun alanına gidip orada vakit geçiriyorlar.
18:00-18:30 gibi her ikisi de akşam yemeğine oturuyolar. Sabahları çok erken kalktıkları için akşamları da saat 20:00’yi geçmeden mutlaka uyumuş oluyorlar bu yüzden akşam yemeğini bu saatlerde yiyorlar hem sindirebilsinler hem de uyku öncesi gaz gibi sorunlar olmasın diye… Akşam yemeklerinde hafta içi genelde et, tavuk, balık ve sebze ağırlıklı besleniyorlar. Nil hiçbir zaman çorba içmedi ve denediğimiz zaman da istemiyor ama Naz’da bu hatayı tekrar etmemek adına daha çok küçükken çorba alışkanlığı kazandırdık. Bu sayede ana öğünlerden önce mutlaka her gün farklı çeşit çorba içiyor. Zaman zaman çok iştahlı yiyorlar ama zaman zaman hiçbir şey yemiyorlar. Tamamen gün içindeki yorgunlukları, uyku düzenleri ve modlarına göre beslenmeleri değişkenlik gösteriyor. Naz gibi Nil de uyumadan önce 120 cc günlük süt içiyor ve o yüzden yemek yemediği zaman kaygılanmıyorum. O açığı zaten sütle kapattığını düşünüyorum.
Yemekten sonra her ikisi de banyoya giriyor. Bir gün şampuanlı bir gün şampuansız olarak her gün mutlaka banyo yapıyorlar. Banyo sonrası pijamalarını giyiyorlar ve tekrar bir oyun zamanları oluyor. Uyku öncesinde çok hareketli, onları çok uyaracak oyunlardan kaçınmaya çalışıyoruz daha sakin kitap okuma gibi şeyler tercih etmeye çalışıyoruz.
Kızlar uyumadan önce mutlaka ben ve eşim işten eve gelmiş oluyoruz. Onlarla uyku öncesi mutlaka bu şekilde kaliteli zaman geçirmeye gayret ediyoruz. Ve bizim evde saat 20:00 oldu mu çocuk sesi yerini sessizliğe, evin ışıkları ise yerini karanlığa bırakıyor :)
İşte Nil ve Naz’ın bir günü böyle geçiyor. Bu yazdığım rutinin dışına neredeyse hiç çıkmıyoruz, bu program her gün aynı şekilde devam ediyor. Biz kendimizi onların rutinine uyduruyoruz. Bence çocukların bir rutini olması onların daha sağlıklı büyümeleri adına çok önemli…
Umarım keyif alarak okumuşsunuzdur yeni yazılarla görüşmek üzere….