Ahşap yüzeylerde mobilyanın mevcut cila, boya veya kaplamasına göre farklı boya teknikleri kullanmak gerekir. Eğer mevcut yüzey lake boyalıysa; boya olan yüzeyi çok iyi zımparalamak gerekir, bu durumda çoğu zaman elde zımparalamak yeterli değildir. Yapı marketlerden kiralayabileceğiniz zımpara makinelerini kullanabilirsiniz. Boya sökücü kimyasallardan da yardım alabilirsiniz. Eski boyayı çıkardıktan sonra nemli bir bezle yüzeyi temizleyip boyaya hazır bir hale getirin. Dilediğiniz renkte aldığınız su bazlı bir ahşap boyası ve vernik ile işlemi sonlandırabilirsiniz. Eğer hazır malzemeden üretilmiş bir yüzey ( mdf lam, sunta lam, vs.) boyayacaksanız, sentetik boya dışında pek bir seçenek yoktur. Küçük bir ipucu; boyanın içine ekleyeceğiniz çok az miktarda derz dolgusu boyanın yüzeye tutunmasını sağlayacağından, daha iyi bir sonuç almanız muhtemeldir. Sentetik boya zor temizlendiğinden maskeleme bandı ve naylon yardımıyla zemin ve duvarları kaplayın, boya yapacağınız alanı bant yardımıyla sınırlandırın. Eğer boyamak istediğiniz yüzeyde kaplama varsa, kaplama soymak için kullanılan ilaçlarla şansınızı deneyebilir ve daha sonrasında lake boyada olduğu gibi yüzeyi renklendirebilirsiniz. Boya işleminden sonra 10-15 gün boyadığınız yüzeyin sert bir darbeye maruz kalmaması gerektiğini unutmayın.
Demir veya ferforje mobilyalarda yüzeyi renklendirmeden önce tüm yüzey alkolle silin. Silme işleminden sonra boya işlemi sonlanana kadar yüzeye dokunmamaya özen gösterin. İçeriğinde antipas özelliği olan boyaları tercih edin. Seçtiğiniz renkte boyayı sprey tabanca, rulo veya fırçala uygulayabilirsiniz. Sprey tabancası kullanmak, boyanın homojen olarak yayılması ve fırça girmeyen dar yerlerin boyanmasında kolaylık sağlayacaktır. Sprey boya kullanırken maske ve gözlük kullanmayı unutmayınız. Kendi şablonunuzu hazırlayarak sprey boya ile mobilyanıza yazı veya desen ekleyebilirsiniz.
Yüzeyi temizledikten sonra astar boyayı fırça yardımıyla eşit şekilde tüm yüzeye uygulayın. Astar kuruduktan sonra akrilik boyayı uygulayın. Üzerine farklı renkli boyalarla desen yapıp, vernikleyerek cam meşrubat şişelerini dekoratif birer vazoya dönüştürebilirsiniz.
Mutfak veya banyo fayanslarını boyamak son derece pratik bir çözüm. Seramik yüzeylerin kırılıp, yenisinin döşenmesi sizi korkutuyorsa, boyamayı deneyin! Eğer mat ve hafif pürüzlü bir bitiş sizin için kabul görüyorsa sırasıyla şu adımları takip edebilirsiniz; Fayansları nemli bezle temizleyin ve tamamen kurumasını bekleyin. ikinci adım olarak "seramik yapıştırıcı dolgulu astarı tüm boyayacağınız yüzeye sürün. İyice kuruduğundan emin olduktan sonra su bazlı bir iç cephe boyası ile fayansları boyayın.