İyileştirici özelliği ile ünlü aloe vera içindeki jelimsi sıvıyla tam bir kurtarıcı olma özelliğinde… Yanıkların, güneş yanığının, böcek ısırıklarının, küçük sıyrıkların hatta sedef hastalığının bile tedavisine yardımcı olan bu mucizevi bitki aynı zamanda tahriş olmuş cildi pürüzsüzleştiriyor ve nemlendiriyor. Uzun yıllardır evlerimizin olmazsa olmazları arasında yerini alan bu minik şifacının, yakın zamanda havadaki zararlı kimyasal gazlara karşı da oldukça etkili bir savaşçı olduğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir bitki olan aloe verayı evinizin direkt gün ışığına maruz kalmayan aydınlık bir yerine yerleştirebilir ve hızla büyüdüğünü keyifle izleyebilirsiniz.
Evde yetiştirilmeye oldukça uygun bitkilerden olan limon balsamı; anksiyete, uykusuzluk, yara iyileşmesi, uçuk tedavisi, böcek ısırıkları ve hazımsızlık gibi birçok sağlık sorununa karşı oldukça etkili bir şifacıdır. Melissa olarak da bilinen bu çok yıllık bitki, 1 metreye kadar büyüyebilir. Yaprakları hafif bir limon aroması veren bu keyifli bitki aynı zamanda et, balık, çorba, salata ve peynirin yanında tavsiye edilen lezzetli bir baharattır. Yazın açan küçük beyaz çiçekleriyle güzeller güzeli limon balsamı, özellikle Akdeniz bölgesinde sakinleştirici ve mikrop öldürücü özelliği olduğuna inanıldığından çayı yapılarak da içiliyor. Siz de kendinize bir iyilik yaparak, evinizde limon balsamı yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Zarif beyaz çiçekleriyle evde yetiştirmeye uygun bir diğer şifalı bitki ise yelken çiçeğidir. En az bakıma ihtiyaç duyan bitkilerden olan yelken çiçeği, NASA'nın havadaki zararlı kimyasalları azaltan bitkiler listesinde yer alıyor. Neredeyse tüm yaz çiçekli olup evdeki negatif enerjiyi alarak baş ağrısı ve sinüzit gibi ağrıları azaltmaya yardımcı olan bu mucizevi çiçek, ilk kez evine bitki alacaklar için en iyi seçeneklerden. Doğrudan ışık alması gerekmeyen, her gün su beklemeyen bu güzelliği evinizde gönül rahatlığıyla misafir edebilirsiniz.
İltihap önleyici etkiler göstererek vücutta oluşan iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek olan sarı kantaron çiçeği, hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağladığından yaraların da hızla iyileşmesine yardımcı olan bir mucizedir. Kılıç otu, koyun kıran ve mayasıl otu isimleriyle de bilinen, yol ve orman kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişebilen bu bitkiyi evlerinizde de rahatlıkla bakabilirsiniz. Egzama, varis gibi cilt rahatsızlıklarında da olumlu etkiler gösterdiği bilinen kantaron çiçeğinden elde edilen sarı kantaron yağı ise özellikle çocuklu evlerin vazgeçilmezi… Siz de eğer acil durumlardan bir kurtarıcı arıyorsanız bu bitkiyi ve yağını evinizden eksik etmeyin.
Yumuşak ve tatlı tadıyla çok sevilen, rahatlatıcı faydalarıyla bilinen adaçayı, şifalı otlar arasında belki de en popüler olanlarındandır. Bilimsel adı Salvia officinalis olan adaçayı, acımtırak, ıtırlı ve keskin bir koku yayan çok yıllık otsu bir bitkidir. Tıbbi anlamda kullanımı yüzyıllar öncesine dayanan bu şifalı bitki, sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde ağız sağlığını iyileştirme, menopoz semptomlarını bastırma, kan şekeri ve kolesterolü düşürme gibi etkilerinin yanı sıra beyin fonksiyonlarını geliştirme gibi çok fazla faydaya da sahiptir. Evlerde de rahatlıkla yetiştirilebilen bu güzellik, sıcak havaları çok sever. Onu rüzgardan korunan ve her zaman güneş gören bir yere yerleştirmeyi unutmayın.
Birbirinden şifalı bu bitkilerin yanı sıra böbrek dostu maydanozun, sakinleştirici etkisiyle mucizeler yaratan papatyanın ve yemeklerde özellikle tercih edilen, idrar söktürücü özelliği olan ve mide bulantılarının şifacısı dereotunun da yine evlerinizdeki saksılarda kolaylıkla yetiştirilebilirsiniz.