Yapılan bir araştırma topluluk karşısında konuşma korkusunun, korkularımız arasında ilk sırada olduğunu gösteriyor. Oysa hazırlık aşamasında, neleri anlatıp neleri anlatmamak konusunda karar verebilirsek işimiz her zamankinden kolay olacaktır. Bu bilgiye neden ihtiyaç duysunlar dediğiniz her şeyi sunumunuzdan çıkartın. Çünkü emin olun, dinleyiciler bu bilgiler sırasında içinden ‘evet, geçelim’ diyecektir ve bunu yüz ifadeleriyle size belli edecektir.
Sunumun ilk dakikalarında karşınızdaki kişilerle etkileşime açık olun ve asla slaytları okumaya kalkmayın. Yapacağınız sunum ile ilgili, sadece kendi branşınızla ilgili değil diğer branşlardan da örnekler vermeyi unutmayın. Örneğin güçlü ve beklenmedik bir soruyla sizi dinleyenleri şaşırtabilir, dikkatlerin hızlıca üzerinizde toplanmasını sağlayabilirsiniz. Aman gereksiz esprilerden uzak duralım!
Slaytlarda yapılan en büyük hatalardan biri uzun uzun yazılan paragraflar. Özellikle sunumun ilk dakikalarında iseniz ve sesinizi henüz kontrol altına almakta zorlanıyorsanız, ilk slaytlarda vereceğiniz mesaj çok uzun olmamalı. Evde deneme yanılma yoluyla çözeceğiniz bu sistem hangi slaytlarda daha iyi olduğunuz konusunda gerçek veriyi size verecektir. Ama “Özge her şeyi aklımızda tutamayız derseniz” de kısa maddeler halinde hatırlayabileceğiniz detayları slaytlarınıza yerleştirmeyi unutmayın. Telefonunuza ses kaydı yaparak hatalarınızı bulmaya da çalışabilirisiniz
Ellerinizi mutlaka dinleyicilerin göz seviyesinde tutmaya çalışın, cebinizde durması çokta hoş karşılanmayabilir. Dinleyicilerin sizi tümüyle görmesini sağlayın aksi halde bilgisayar veya kürsü gibi bir şeylerin arkasında durmanız dinleyiciler tarafından özgüveniniz düşük izlenimi yaratabilir. Sürekli etrafta dolaşmanız ise, kendi dikkatinizi dağıtabilir.