YAŞAM - TEKNOLOJİ

Buse Terim, Apple’ın yapay zekası Apple Intelligence’ı yerinde dinledi ve yazdı

Apple’ın her yıl düzenlediği WWDC (Worldwide Developers Conference) bu yıl da şirketin merkezinin bulunduğu California’da gerçekleşti. Bu yıl 10 Haziran’da başlayan WWDC’yi ben de her yıl olduğu gibi Apple’ın davetlisi olarak yerinde takip ediyorum. Apple, WWDC24 etkinliğinin ilk gününde yazılım ve yapay zeka alanındaki güncellemelerini tanıttı. Hepimizi en çok heyecanlandıran ise herkesi yepyeni bir teknolojiyle tanıştıracak olan Apple Intelligence oldu. İşte yapay zekada gizliliğin yeni standartlarını belirleyen, kullanıcılara faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunacak olan Apple Intelligence…

profil
Buse Terim
11.06.2024
Buse Terim, Apple’ın yapay zekası Apple Intelligence’ı yerinde dinledi ve yazdı

Apple, üretken modellerin gücünü kişisel bağlamla birleştirerek inanılmaz derecede faydalı ve özgün akıllı teknolojiler sunan kişiye özel akıllı teknoloji sistemi Apple Intelligence’ı iPhone, iPad ve Mac’e getirdiğini duyurdu. Apple Intelligence; iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya tamamen entegre. Apple Intelligence; dili ve görselleri anlayıp oluşturmak, uygulamalarda işlemler gerçekleştirmek ve günlük işleri kolaylaştırmak amacıyla kişisel bağlama dayalı çıkarımlar yapmak için Apple çipin gücünden yararlanıyor. Apple, Private Cloud Compute ile bilgi işlem kapasitesini aygıt içi işleme ve özel Apple çipli sunucularda çalışan sunucu tabanlı daha geniş modeller arasında esnek bir şekilde ölçeklendirebiliyor. Bu da yapay zekada gizlilik için yeni bir standart ortaya koyuyor.

“Apple inovasyonlarında yeni bir aşamaya geçtiğimiz için heyecanlıyız. Apple Intelligence, kullanıcıların ürünlerimizle yapabildiği şeyleri ve ürünlerimizin kullanıcılarımız için yapabildiklerini tamamen değiştirecek” diyen Apple CEO’su Tim Cook, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benzersiz yaklaşımımız, tam anlamıyla yardımcı akıllı teknolojiler sunmak için üretken yapay zeka ile kullanıcının kişisel bağlamını bir araya getiriyor. Üstelik bu bilgilere tamamen gizli ve güvenli bir yolla erişerek kullanıcıların en çok önem verdikleri şeyleri yapmalarına yardımcı oluyor. Bu yalnızca Apple’ın sunabileceği bir yapay zeka. Kullanıcılarımızın bu teknolojinin yapabildiklerini görmeleri için sabırsızlanıyoruz.”


Apple Intelligence, kullanıcıların metinlerini iyileştirmelerini ve daha etkili şekilde iletişim kurmalarını sağlayacak yeni yollar sunuyor. iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya sistem genelinde entegre edilen yepyeni Writing Tools ile kullanıcılar; Mail, Notlar, Pages ve üçüncü taraf uygulamalar dahil olmak üzere hemen hemen her yerde metinlerini yeniden yazabiliyor, düzeltebiliyor ve özetleyebiliyor.

Derste alınan notları düzenlemek, blog yazısının okunabilir olduğundan emin olmak veya bir mail’in mükemmel yazılmasını sağlamak gibi görevlerde Writing Tools yazı yazarken kullanıcıların kendilerinden daha emin olmalarını sağlıyor. Rewrite özelliği ile Apple Intelligence, metinlerin tonunu hedef kitleye ve o sırada ilgilenilen işe göre ayarlayarak kullanıcılara yazdıkları metinlerin farklı sürümleri arasından tercih yapma olanağı veriyor. Rewrite, bir başvuru mektubunu daha etkileyici hale getirmekten parti davetlerine, mizah ve yaratıcılık eklemeye kadar birçok farklı şekilde, duruma uygun kelimeleri seçmeye yardımcı oluyor. Proofread özelliği metinleri dil bilgisi, kelime tercihi ve cümle yapısı açısından kontrol ediyor, düzenlemeler öneriyor ve bu düzenlemelerin nedenlerini de açıklıyor. Kullanıcılar bu düzenlemeleri inceleyip hızla kabul edebiliyor. Summarize özelliğiyle kullanıcılar, seçtikleri metnin kısa bir paragrafta, maddeler halinde, tablo veya liste olarak özetlenmesini sağlayabiliyor.

Mail uygulamasında, mail’lerin kontrolünü sağlamak şimdi her zamankinden de kolay. Priority Messages özelliği, gelen kutusunun üstüne eklenen yeni bir bölümde, o gün içindeki yemek davetleri veya biniş kartları gibi en acil mail’leri gösteriyor. Kullanıcılar gelen kutusunda her mail’in ilk birkaç satırını görmek yerine mesajı hiç açmadan mesaj özetini de okuyabiliyor. Uzun metinlerde ise kullanıcılar gerekli ayrıntıları tek bir dokunuşla görebiliyor. Smart Reply özelliği hızlı yanıtlar için öneriler sunuyor ve her şeyin yanıtlandığından emin olmak için mail’deki soruları algılıyor.

Dil konusundaki güçlü özellikler Bildirimleri de kapsıyor. Priority Notifications en önemli bildirimleri en üstte gösteriyor ve grup sohbetlerinin yoğunlaşması gibi durumlarda uzun veya biriken bildirimleri özetleyerek kullanıcıların en önemli detayları Kilit Ekranı’nda görmesini sağlıyor. Kullanıcıların yaptığı işlere odaklanmasına yardımcı olacak yeni bir Odak olan Reduce Interruptions, çocuğun okuldan alınmasını hatırlatan mesajlar gibi, yalnızca hemen ilgilenilmesi gereken bildirimleri gösteriyor.

Kullanıcılar şimdi Notlar ve Telefon uygulamalarında ses kaydedebiliyor, sesi metne aktarabiliyor ve seslerin özetini çıkarabiliyor. Görüşme sırasında kayıt başlatılırsa bu durum katılımcılara bildiriliyor. Kayıt sona erdiğinde Apple Intelligence bir özet çıkararak önemli noktaların akılda kalmasına yardımcı oluyor.


Apple Intelligence kullanıcıların yepyeni yollarla iletişim kurmalarına ve kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olacak heyecan verici görsel oluşturma özelliklerine güç veriyor. Image Playground ile kullanıcılar Animasyon, İllüstrasyon veya Eskiz stillerinden birini seçerek saniyeler içinde eğlenceli görseller oluşturabiliyor. Kullanımı son derece kolay olan Image Playground, Mesajlar gibi çeşitli uygulamalarda yerleşik olarak geliyor. Ayrı bir uygulama halinde de sunulan bu özellik, farklı konseptler ve stillerle deneme yapmak için mükemmel. Tüm görseller aygıt içinde oluşturuluyor ve kullanıcılara istedikleri kadar görselle deneme yapma özgürlüğü veriliyor.

Image Playground ile kullanıcılar temalar, kostümler, aksesuarlar ve mekanlar gibi farklı konsept kategorileri arasından seçim yapabiliyor, metin yazarak bir görseli tanımlayabiliyor, kişisel fotoğraf arşivinden bir kişi seçip görüntüsünü ekleyebiliyor ve favori stillerini seçebiliyor.

Mesajlar uygulamasındaki Image Playground deneyimi sayesinde kullanıcılar arkadaşları için hızlıca eğlenceli görseller oluşturabiliyor ve hatta sohbetle ilişkili, kişiye özel konsept önerileri alabiliyor. Örneğin, bir kullanıcı grupta doğa yürüyüşü hakkında konuşuyorsa arkadaşlarıyla, gidecekleri yerlerle ve yapacaklarıyla ilgili konsept öneriler alarak konuya ilişkin görselleri daha hızlı oluşturabiliyor.

Notlar uygulamasında kullanıcılar, Apple Pencil araç paletindeki yeni Image Wand ile Image Playground’a erişip notlarını görsel açıdan daha etkileyici hale getirebiliyor. Kabataslak çizimler harika görsellere dönüşebiliyor. Kullanıcılar etraflarındaki alana göre bir görsel oluşturmak için boş bir bölge de seçebiliyor. Image Playground ayrıca Keynote, Freeform ve Pages gibi uygulamaların yanı sıra yeni Image Playground API’ını kullanan üçüncü taraf uygulamalarda da yer alıyor.


Kullanıcılar kendilerini ifade etmek için, emoji’leri yepyeni bir seviyeye taşıyan orijinal Genmoji’ler oluşturabiliyorlar. Bir açıklama yazarak Genmoji’lerini ek seçeneklerle birlikte oluşturabiliyorlar. Kullanıcılar fotoğraflarını temel alarak arkadaşlarının ve aile üyelerinin Genmoji’lerini de oluşturabiliyor. Emoji’ler gibi, Genmoji’ler de mesajlarda satır içine eklenebiliyor veya Tapback’te bir çıkartma veya tepki olarak paylaşılabiliyor.


Apple Intelligence, fotoğraf ve video aramayı daha da kolay hale getiriyor. Şimdi belirli fotoğrafları doğal bir dille aramak mümkün. Örneğin “batik boyalı gömlekle kaykay yapan Maya” veya “yüzünde çıkartmalar olan Katie” şeklinde arama yapılabiliyor. Kliplerdeki belirli anları bulma becerisi sayesinde video aramaları da daha güçlü hale geliyor. Kullanıcılar bu sayede ilgili bölümlere hemen ulaşabiliyor. Ayrıca yeni Clean Up aracı, bir fotoğrafın arka planındaki dikkat dağıtıcı unsurları, süjeyi yanlışlıkla etkilemeden belirleyip kaldırabiliyor.

Anılar uygulamasında kullanıcılar bir tanım yazarak istedikleri hikayeyi oluşturabiliyor. Dili ve görüntüyü anlayabilen Apple Intelligence, tanıma en uygun fotoğrafları ve videoları seçip fotoğraflardan belirlediği temalara göre bölümlere ayrılmış bir hikaye oluşturuyor ve bunu kendi akışı olan bir film haline getiriyor. Kullanıcılar ayrıca Apple Music’ten anılarına uygun şarkı önerileri de alabiliyor. Tüm Apple Intelligence özelliklerinde olduğu gibi, fotoğraflar ve videolar aygıtta gizli tutuluyor ve Apple veya başka taraf ile paylaşılmıyor.


Apple Intelligence’tan güç alan Siri, sistem deneyimine çok daha derinlemesine entegre oluyor. Daha zengin bir dil anlama kapasitesine kavuşan Siri, şimdi çok daha doğal, bağlama hakim ve kişiye özel bir şekilde kullanıcıların günlük işlerini kolaylaştırıp hızlandırıyor. Kullanıcılar kelimelerde takılsa da Siri bunu takip edebiliyor ve girilen tüm istekler arasında bağlamı koruyor. Ayrıca kullanıcılar Siri’ye yazıyla da ulaşabiliyor. O an hangisi uygunsa ister yazarak ister konuşarak Siri ile iletişime geçebiliyorlar. Siri, etkinleştirildiğinde ekranın kenarlarını şık bir biçimde saran parlak ışıkla yepyeni bir tasarıma da kavuştu.

Siri şimdi kullanıcılara gittikleri her yerde aygıt desteği sunuyor ve iPhone, iPad ve Mac’te bir şeyin nasıl yapılabileceğine dair binlerce soruyu yanıtlayabiliyor. Kullanıcılar Mail uygulamasında bir mail’i nasıl belirli bir tarihte göndereceklerinden Açık veya Koyu Mod arasında nasıl geçiş yapıldığına kadar her şeyi öğrenebiliyor.

Siri, ekrandakilerin farkında olarak zaman içinde fazla uygulamada kullanıcının içeriklerini anlayıp buna göre eyleme geçebilecek. Örneğin bir arkadaşı kullanıcıya Mesajlar üzerinden yeni adresini gönderdiğinde, alıcı “Bu adresi kişi kartına ekle” diyebilecek.

Apple Intelligence sayesinde Siri, Apple uygulamalarında ve üçüncü taraf uygulamalarda yüzlerce yeni işlem yapabilecek. Örneğin kullanıcılar “Ağustos böcekleriyle ilgili makaleyi Okuma Listesi’den getir” veya “Cumartesi günkü mangal partisinden fotoğrafları Malia’ya gönder” dediklerinde Siri bu işleri halledecek.

Siri kullanıcıya ve aygıttaki bilgilere göre hazırlanmış akıllı teknolojiler sunabilecek. Örneğin kullanıcı “Jamie’nin önerdiği podcast’i çal” dediğinde Siri o bölümü, kullanıcının bunun bir metinde veya mail’de bahsedildiğini hatırlamasına gerek kalmadan bulup çalacak. Kullanıcılar ayrıca “Annemin uçağı ne zaman iniyor?” diye sorabilecek. Siri uçuş bilgilerini bulup bunu gerçek zamanlı uçuş takibi verileriyle karşılaştırarak iniş saatini söyleyecek.


Apple Intelligence kullanıcılara tam anlamıyla yardımcı olmak için kişisel bağlamı derinlemesine anlarken kullanıcı gizliliğini de koruyor. Aygıtta işleme ve modellerin çoğunun tamamen aygıt üzerinde çalışması, Apple Intelligence’ın en önemli özelliklerinden biri. Private Cloud Compute, daha fazla işlem gücü gerektiren karmaşık istekleri çalıştırabilmek için Apple aygıtlarının gizliliğini ve güvenliğini genişleterek daha da kapsamlı akıllı teknolojilerin kapısını açıyor.

Private Cloud Compute sayesinde Apple Intelligence’ın bilgi işlem kapasitesi esnek bir biçimde ölçeklenebiliyor ve karmaşık istekler için sunucu tabanlı daha geniş modellerden yararlanılabiliyor. Bu modeller Apple çipli sunucularda çalıştırılıyor. Böylece sadece kullanıcının verdiği görevle ilgili veriler Apple sunucularında işleniyor. Asla saklanmayan bu verilere Apple erişemiyor.

Gizlilikten emin olmak isteyen bağımsız uzmanlar Apple çipli sunucularda çalışan kodları inceleyebiliyor. Private Cloud Compute, yazılımı inceleme için herkese açık şekilde kaydedilmiş olanlar dışındaki iPhone, iPad ve Mac’lerin sunucuyla konuşmadığından şifreleme yoluyla emin oluyor. Apple Intelligence, Private Cloud Compute özelliğiyle yapay zekada gizlilik için yeni bir standart belirliyor ve kullanıcılara güvenebilecekleri akıllı teknolojiler sunuyor.

Apple, ChatGPT erişimini iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia ile sunulan deneyimlere entegre ediyor. Kullanıcılar bu sayede hem ChatGPT’nin uzmanlığına hem de görsel ve metin kavrama özelliklerine araçlar arasında geçiş yapmadan ulaşabiliyor.

Siri gerektiğinde ChatGPT’nin uzmanlığına başvurabiliyor. Sorular ve herhangi bir belge veya fotoğraf ChatGPT’ye gönderilmeden önce kullanıcıdan onay alınıyor, ardından Siri yanıtı doğrudan sunuyor.

ChatGPT, sistem genelindeki Writing Tools’a da entegre edilecek. Writing Tools, kullanıcıların yazdıkları şeyler hakkında içerik oluşturmalarına yardımcı olacak. Compose ile kullanıcılar ChatGPT görsel araçlarına erişip yazılarını tamamlayan farklı stillerde görseller üretebilecek.

ChatGPT’ye erişen kullanıcılar için yerleşik gizlilik korumaları sunuluyor. İstekler OpenAI tarafından kaydedilmiyor ve kullanıcıların IP adresleri gizli tutuluyor. Hesaplarını bağlamak isteyen kullanıcılar ise ChatGPT’nin veri kullanım politikalarına bağlı oluyor.

GPT-4o destekli ChatGPT bu yıl içinde iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia’ya gelecek. Kullanıcılar bu özelliğe hesap oluşturmadan, ücretsiz olarak erişebilecek. ChatGPT aboneleri ise hesaplarını bağlayıp bu deneyimlerde ücretli özelliklerden de yararlanabilecek.


Önceki ve Sonraki
Haberler