YAŞAM - YEME - İÇME

Asma yapraklı bulgur köftesi tarifi

Tam da mevsimindeyken asma yaprağının mayhoş tadıyla haşlanmış bulgur köftesinin muhteşem uyumunu düşünün… Kulağa harika geliyor, değil mi? Okan Filizçay sizler için uyarladığı lezzeti yoğurtla servis etmenizi öneriyor

profil
BT Ekip
30.06.2024
Asma yapraklı bulgur köftesi tarifi

1 su bardağı: 200 ml

 

  • 1 kuru soğan 
  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates ya da biber salçası
  • 2 adet domates 
  • 2 diş sarımsak
  • 2 demet asma yaprağı (salamura kullanacaksanız tuzundan iyice arındırmalısınız)
  • 2.5 su bardağı su
  • Damak zevkinize göre karabiber, tuz, toz biber

 

Köfte için:

  • 1.5 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça (karışık kullanabilirsiniz)
  • 1 yumurta 
  • 1 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Geniş bi kasede bulgura sıcak suyu döküp üzerini kapatıp 10 dakika bekletiyoruz.

Yumuşayan bulgura salçayı atıp yoğurmaya başlıyoruz. Salçayı güzelce dağıtınca yumurta ve sonrasında da diğer malzemeleri ekliyoruz. Hamurun kıvama gelmesi için azar azar su ilave edebiliriz. 

Hamurdan küçük toplar yapıp buzdolabına dinlenmeye gönderiyoruz. (Şekil verirken hamurun elinize yapışmaması için sık sık elinizi ıslatabilirsiniz)

Asma yapraklarını kaynamış tuzlu suya 7-8 dakikalığına batırıp çıkarıyoruz. Haşlanıp rengi değişen yaprakları direkt soğuk suya bırakıyoruz.

Yaprak destesini rulo yapıp önce ince silindirler halinde sonra da enine doğru ince şekilde doğruyoruz. 

Geniş bir tencere ya da tavada ısınan yağda soğanları yumuşatıp ilk salça, sonra da domates ve sarımsağı atıyoruz. 

Domatesler pişmeye başlayınca da önce yaprakları, sonra da köfteleri ilave ediyoruz. Bu aşamada suyu parça parça döküyoruz.(Orta ateşte)

Köfteleri dağıtmadan yavaş yavaş yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Yoğurtla servis ediyoruz. (Soğuk da ayrı lezzetli oluyor.)

Hepsi bu kadar, afiyet olsun!


Önceki ve Sonraki
Haberler