YAŞAM - YEME - İÇME

Balkanlardan Gibanica böreği tarifi

Mutfak işlerinden anlamam diyenler dahi bu tarifle harikalar yaratacak! Hamur işlerinde yıldız lezzetlere imza atan Balkanlardan Gibanica böreğini muffin kalıplarında tek porsiyonlar halinde de yapabilirsiniz. Okan Filizçay, bu tarifte baklava yufkası kullanmanızı öneriyor

profil
BT Ekip
15.09.2024
Balkanlardan Gibanica böreği tarifi

1 su bardağı: 200 ml

30 cm’lik baton kalıp (borcam da kullanabilirsiniz)

 

  • 500 gr baklava yufkası (adet ve kalıp boyutuna göre farklılık gösterebilir)

 

Sos için:

  • 4 yumurta
  • 200 gr süzme peynir
  • 200 gr beyaz ya da lor peynir 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gr krema
  • 200 ml süt
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Bir tutam doğranmış maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber (peynirinizin tuz oranına göre ayarlayabilirsiniz)
  • 200 ml maden suyu
  • 3 yemek kaşığı erimiş tereyağı ya da margarin

 

Üzeri için:

  • 1 çay bardağı maden suyu
  • Sıvı yağ (her yufka arasında ve üzerinde kullanmak için)
  • Susam

Geniş bir kapta sos için verilen tüm malzemeleri karıştırıyoruz. (Mikser işinizi kolaylaştıracaktır)

Kabımızı yağlayıp üç kat yufkayı tabana seriyoruz. Videoda olduğu gibi her yufkayı buruşturup sosa batırıp yumaklar halinde kabın içini dolduruyoruz.

Kabın dışına sarkan yufkaları üzerine katlayıp yumakları kapatıyoruz. Bir adet yufkayla da böreğin üzerini tamamen kapatıyoruz. Kenarlardaki yufkaları içeriye doğru itiyoruz. (Her adımda yufkaların arasına sıvı yağ sürmeyi unutmayalım)

Böreğin üzerine yağ sürüp maden suyunu döküyoruz. Susam serpip bıçakla delikler açıyoruz. Alt üst 200 derecede ısınmış fırına ortalama 40 dakikalığına gönderiyoruz. Daha çıtır olmasını isterseniz kontrollü şekilde süreyi artırabilirsiniz.

Tek porsiyonlar için; her yufka yaprağını soslayıp buruşturup kalıpların içine bırakıyoruz. (Pişme süresi daha düşük olacaktır. Kontrollü şekilde pişirelim) 

Hepsi bu kadar, afiyet olsun. 


Önceki ve Sonraki
Haberler