Bu sıcak havalarda ağır yemekleri tercih etmeyenlerin çok seveceğini düşündüğümüz Çıtır Pirinç Salatası’nı ister öğün olarak, isterseniz de ana yemeklerinize eşlikçi olarak tercih edebilirsiniz. Okan Filizçay, bu tarifinde kesinlikle kırmızı soğan ve basmati pirinç kullanmanızı öneriyor
1 su bardağı basmati pirinç (x2 ölçü su ile pişecek)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
2 adet orta boy salatalık
4-5 adet yeşil soğan
1 adet orta boy kırmızı/mor soğan
Yarım su bardağı ceviz
Sos için:
(Miktarı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
1 diş sarımsak püresi
1 yemek kaşığı balzamik sirke
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (toz da kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı bal (1 tatlı kaşığı esmer şeker de kullanabilirsiniz)
Tuz
Yapılışı
Tencerede ısınan 2 bardak suya pirincimizi atıyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçleri pişiriyoruz. Hazır hale gelince soğumasını bekliyoruz. (Pişerken birkaç damla sıvı yağ da koyabiliriz)
Fırın tepsisine pirinci alıp zeytinyağı ve salçayla karıştırıyoruz. (Pişirme kağıdı kullanmayı unutmayalım) 180 derecede alt üst fanlı ısınmış fırına gönderiyoruz. Kontrollü şekilde pişirelim, ara sıra pirinçleri karıştıralım. Bende ortalama 45 dakikada kurudu, zaman değişiklik gösterebilir.
Sos için verdiğim tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
Son adımda tüm malzemeleri bir araya getiriyoruz. Marul ve limonla harika oluyor.