İYİ HİSSET - BESLENME

Kırmızı biberdeki mucize ‘Kapsaisin’

Kırmızıbiber ülkemizde tüketimi oldukça yaygın olan, hem taze hem de kurutulmuş baharat şeklinde kullanılabilen önemli bir besin maddesidir. Kırmızıbiberin içeriğinde çeşitli vitaminler, mineraller ve aromatik bileşikler bulunmaktadır ve rengini yapısındaki karotenoidlerden almaktadır. Acılığını ise yapısındaki kapsaisin bileşeni vermektedir. Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt, kırmızı biberin içindeki mucize ‘kapsaisin’i yazdı

profil
BT Ekip
27.07.2024
Kırmızı biberdeki mucize ‘Kapsaisin’

Kapsaisin birçok farmakolojik, fizyolojik ve terapötik etkiler göstererek insan sağlığını olumlu olarak etkilediği bilinen ve kırmızı biberin içeriğinde etken madde olarak bulunan bir bileşendir. Acı biberde aktif bir bileşen olarak bulunan kapsaisin; ağrılı iltihap, romatoid artrit, rinit, Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisi de dahil olmak üzere çok yönlü hastalıkların hafifletilmesine katkıda bulunan mucizevi bir maddedir.  


Yapılan çalışmalar sonucunda kırmızı biberde bulunan aktif bileşen maddesi kapsaisinin; 

  • Vücuttaki yağ depolanma oranını azaltabileceği, 
  • Tokluk süresini uzatarak ve enerji alımını baskılayarak açlık-tokluk dengesini sağlayabileceği, 
  • Termogenez yoluyla vücut sıcaklığını artırarak vücudun daha fazla enerji harcamasına neden olabileceği, 
  • Yağ metabolizmasında ve adipozitede rol alarak yağ depolarındaki yağ yakımını artırabileceği belirtilmiştir. 

Böylece kırmızıbiber, kilo verme potansiyelini artırabilmektedir.


Antikanserojenik: Yapılan birçok çalışmada kapsaisinin; hücre büyümesi durmasını sağlayarak, metastaz oluşumunu inhibe ederek, tümör baskılayıcı genleri hedef alarak antikanserojenik etki gösterdiği görülmüştür. 

Antioksidan: Kapsaisin hücre metabolizması sonucu oluşan bazı zararlı maddeleri temizleyerek antioksidan etki gösterir.  

Antilipidemik: Yapılan bazı çalışmalar kapsaisinin kan yağlarına da etki ettiğini göstermiştir. Kan serum kolesterolü ve trigliserit seviyelerini azaltarak ateroskleroz oluşma riskini azalttığı bilinmektedir.


Kırmızı biberin içeriğindeki aktif bileşenlerle insan sağlığına pek çok olumlu etkisi olduğu yapılan çalışmalarda görülmüştür. Fakat bu etkiler; kırmızı biberin ve kapsaisinin veriliş dozuna, içeriğine, süresine ve kişinin günlük beslenme planına göre değişmektedir.  Ayrıca çok yüksek miktarlarda alınan kırmızı biberin; bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, mide ve bağırsak şikayetleri gibi olumsuz sonuçlara neden olabileceği unutulmamalıdır.  Eğer acıya özel bir hassasiyetiniz ya da mide ve bağırsaklarla ilgili rahatsızlığınız varsa, kırmızı biber tüketmeden önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini unutmayın. 


Önceki ve Sonraki
Haberler