Bu tarifi aklımın bir köşesine "yaz gelsin de hafif hafif pişiririm" niyetli yazmıştım bir süre evvel.. Baktım dolabımda yakın vakitte tüketemeyeceğimizi düşündüğüm miktarda elma var, daha güzel değerlendirilemezdi dedim.
Yağsız bir tarif olduğu için lezzetinde eksik olur mu düşüncesi sizin kadar bende de oldu. :) Ama bu kadar mı hissettirmez eksikliğini, süt tamamladı belki de besbelli! Ben tam buğday unu ile iyice hafifleştirdim, kepekli un veya normal unla da yapabilirsiniz. Rafine şeker yerine daha sağlıklı şeker alternatifi olan varsa, yine kullanmak serbest. Hamuru denemelere açık görünüyor. Mesela limon kabuklarının yumurtayla çırpılırken tüm aromasını vermesi de lezzeti tetikliyor.
As Easy As Apple Pie adlı sitedeki tarif uygulanmıştır.
-3 adet elma (kabukları soyulup ince ince dilimlenmiş)
-2 adet yumurta (oda sıcaklığında)
-90 gr (1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) toz şeker (veya esmer şeker veya hindistan cevizi şekeri)
-1 adet limon kabuğunun rendesi
-Bir çimdik tuz
-110 gr (1 su bardağından 1 yemek kaşığı az) tam buğday unu (veya normal un)
-12 gr (3 tatlı kaşığı) kabartma tozu
-75 gr (1/4 su bardağı + 1 yemek kaşığı) süt
-1 tatlı kaşığı vanilya
1. Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
2. 24-25 cm'lik yuvarlak bir borcamı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ile yağlayın ve heryerini unlayın.
3. Bir kapta tuz, kabartma tozu ve unu harmanlayın.
4. Elmalarınızın kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartıp ince ince dilimleyin.
5. Bir çırpma kabında yumurta, limon kabuğu rendesi ve toz şekeri kabarana dek 3-4 dakika çırpın.
6. İçine kuru karışımı ekleyip hafifçe çırpın, sütü de ekleyip hafifçe çırpın ve elma dilimlerinizin yarısını hamura ekleyip spatula ile karıştırdıktan sonra borcamınıza döküp üzerini düzleyin.
7. Kalan elma dilimlerini de kekinizin üzerine dizin ve fırına verin.
8. 30-35 dakika pişirip çıkartın. Hafif ılınınca pudra şekeri serpip dilimleyerek tadına varın.
As Easy As Apple Pie adlı sitedeki tarif uygulanmıştır.