YAŞAM - YEME - İÇME

Kefir yaparken nelere dikkat etmeli?

Mutfak kültürümüze Kafkasya'dan gelen kefirden bağışıklık güçlendirme önerilerinde sıkça bahsediliyor. Probiyotik bir gıda olan kefiri evde yaparken bilmeniz gerekenleri bir araya getirdik.

profil
BT Ekip
13.04.2020
Kefir yaparken nelere dikkat etmeli?

Evde kefir yaparken ihtiyacınız olan malzemeler; 1 litre süt ve kefir mayası. 

  • Öncelikle kefir mayasının içindeki parçacıkları plastik kaşık ile alıp kefiri mayalayacağınız kavanoz ya da sürahiye koyun. Asla metal kaşık kullanmayın. Kabınız ise mutlaka cam olsun.
  • Oda ısısındaki sütü üzerine ekleyin. 
  • Kabın üzerini streç film ya da tülbent ile kapatın. Streç film kullanıyorsanız birkaç küçük delik açın. 
  • Bu kabı oda sıcaklığında fakat karanlık bir dolapta 24 saat bekletin.
  • 24 saat kadar sonra kefir taneciklerinin yukarıya doğru çıktığını ve sıvının yoğurt kıvamına yaklaştığını göreceksiniz. Kefir tanelerini plastik süzgeç yardımı ile ayırın. Taneler ile hemen mayalama yapmaya devam edebilirsiniz. 
  • Taneleri yani mayayı saklamak istiyorsanız bir kavanoza koyup üzerini geçecek kadar oda sıcaklığında su ekleyerek en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Çünkü kefir mayası canlı bir organizmadır ve özelliğini 2-3 gün sonra kaybeder.  Mayalamaya devam ederek kefirinizi korumak en sağlıklı seçenek olacaktır. 
  • Hazır kefir içececeğinizi buzdolabında 2 gün kadar tutarak tüketebilirsiniz. 

 

Mutlaka deneyin: Yumuşacık kefirli pancake

Önceki ve Sonraki
Haberler