Evde kefir yaparken ihtiyacınız olan malzemeler; 1 litre süt ve kefir mayası.
- Öncelikle kefir mayasının içindeki parçacıkları plastik kaşık ile alıp kefiri mayalayacağınız kavanoz ya da sürahiye koyun. Asla metal kaşık kullanmayın. Kabınız ise mutlaka cam olsun.
- Oda ısısındaki sütü üzerine ekleyin.
- Kabın üzerini streç film ya da tülbent ile kapatın. Streç film kullanıyorsanız birkaç küçük delik açın.
- Bu kabı oda sıcaklığında fakat karanlık bir dolapta 24 saat bekletin.
- 24 saat kadar sonra kefir taneciklerinin yukarıya doğru çıktığını ve sıvının yoğurt kıvamına yaklaştığını göreceksiniz. Kefir tanelerini plastik süzgeç yardımı ile ayırın. Taneler ile hemen mayalama yapmaya devam edebilirsiniz.
- Taneleri yani mayayı saklamak istiyorsanız bir kavanoza koyup üzerini geçecek kadar oda sıcaklığında su ekleyerek en fazla 2 gün saklayabilirsiniz. Çünkü kefir mayası canlı bir organizmadır ve özelliğini 2-3 gün sonra kaybeder. Mayalamaya devam ederek kefirinizi korumak en sağlıklı seçenek olacaktır.
- Hazır kefir içececeğinizi buzdolabında 2 gün kadar tutarak tüketebilirsiniz.
Mutlaka deneyin: Yumuşacık kefirli pancake