Sofralar insanları bir arada tutan yegâne yerlerdir. Mutluluklar, hüzünler, bütün yaşanmışlıklar paylaşılır. Geçmiş yılın güzel günlerini anarken gelecek yılın sürprizleri konuşulur bu sofrada. Umut, şans, para …
Yeni yılda bütün güzel duygu ve düşüncelerin sizi bulması dileği ile…
Malzemeler:
-1 bütün hindi veya 1 bütün tavuk
-2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
-2 yemek kaşığı taze kekik
-2 yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanı (taze soğanda olabilir)
-1 yemek kaşığı taze biberiye
-1 limonun kabuğu
-1 portakalın kabuğu
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı tarçın
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-1 çay kaşığı zerdeçal
-Tuz, karabiber
-100 gr tereyağı
Hazırlanışı
-Tavuk için tatlandırılmış tereyağı yapacaksanız yarım ölçü kullanınız.
-Bütün malzemeler oda ısısındaki tereyağı ile karıştırılır ve macun kıvamına getirilir.
-Hindinin derisinin altına bu tereyağlı karışım güzelce sürülür.
-Hindinin bacakları ve kanatları ip ile bağlanır.( ip ile bağlamadığınız takdirde kanatlar ve bacaklar açılır ve hindiniz parçalanır)
Garnitürler
-2 adet havuç
-2 adet kök kereviz
-300 gr bebek patates
-2 büyük boy soğan
-5-6 diş sarımsak
-Tuz, karabiber
-Zeytinyağı
-Sebzeler iri parçalar halinde kesilir, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlanır,
-Hazırlanılan hindi bir tepsiye alınır, etrafına garnitürler eklenir ve önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 10 dakika mühürlenir.
-Daha sonrasında fırın ısısı 180 dereceye indirilir ve hindinin boyutuna göre her 1 kg için 1 saat pişirilir. Benim pişirdiğim hindi 3 kg idi. Ben 3 saat pişirdim.
-Bütün tavuk ortalama 45 dakika ile 1 saat arasında pişmiş oluyor.
-Hindinizin pişip pişmediğini bir kek kontrol ediyormuşcasına çöp şiş sokup kontrol edebilirsiniz. Eğer kan çıkmıyor ise hindiniz pişmiştir.
-Hindi piştikten sonra muhakkak kesmeden önce 20 dakika oda ısısında bekletmeniz gerekiyor.