İsmi donut, tadı ise bildiğimiz yumuşacık kek aslında. Bir kek kalıbında veya muffin kağıtlarında da pişirebilirsiniz.
Fazlasıyla pratik bir tarif. Püf noktası dahi olmayacak kadar. Kurular ve sıvılar ayrı kapta karışıp birleşiyorlar ve kalıplara dökülüp fırınlanıyorlar. 9 dakikadan uzun da pişmiyorlar.. Yani tam şu dakika pişirmeye yeltenseniz 20 dakikaya çoktan yanında taze demli çayınız veya kahveniz eşliğinde sizinle buluşuyor.
Her defasında size fırından yeni çıkmış hissini yaşatması için tadına varmadan evvel birkaç saniye fırında ısıtmayı unutmayın
Five Heart Home adlı sitedeki tariften uyarlamadır.
Malzemeler
-122 gr (1 su bardağından 2 yemek kaşığı az) un
-15 gr (2 yemek kaşığı) mısır nişastası
-70 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
-4 gr (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
-1 çay kaşığı tuz
-90 gr (1/3 su bardağı+1 yemek kaşığı) kefir (veya ayran veya krema)
-1 adet yumurta
-15 gr (1 yemek kaşığı) tereyağ (erimiş)
-1 tatlı kaşığı limon suyu
-1/4 tatlı kaşığı vanilya özütü(veya toz vanilya)
-1 tatlı kaşığı limon rendesi
Yapılışı
1. Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın. 6'lı bir donut kalıbınızın içini sıvıyağ ile yağlayın.
2. Bir kapta un, kabartma tozu, nişasta, şeker ve tuzu harmanlayın. İçine kefir, yumurta, limon suyu, rendesini ve vanilyayı tek tek ekleyip çırpın.
3.En son erimiş tereyağını da koyup sadece karışana kadar çırpın. (Fazla çırpmamanız kekin kıvamı açısından önemli)
4. Bir sıkma torbasına koyup sıkarak veya kaşıkla harcı donut gözlerine paylaştırın.
5. Fırına verin ve 7-9 dakika pişirin.
6. Fırından çıktıktan 5 dakika sonra kalıplarından özenlice çıkartın.
7. Üzerlerine limon kreması sürebilirsiniz.
veya
50 gr (1/4 su bardağı) toz şekeri 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesiyle blenderda çekin ve bir tavada 45 gr (3 yemek kaşığı) tereyağını eritin. Donutların sadece bir yüzünü önce tereyağına sonra hemen akabinde limonlu şekere batırın. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık donutlar elde edeceksiniz.