YAŞAM - YEME - İÇME

Nohutla yoğurt mayalama tarifi

Artık hiç mayalık yoğurdunuz olmasa da bu yöntemle evde kendi organik yoğurdunuzu yapabileceksiniz. Evet, doğru okudunuz; yoğurt olmadan maya elde edeceksiniz. Okan Filizçay, ilk denemelerinize az miktarda yoğurtla yaparak başlamanızı öneriyor

profil
BT Ekip
17.11.2024
Nohutla yoğurt mayalama tarifi
  • İlk adım için 200 ml çiğ süt + 20 adet çiğ nohut
  • İkinci adım için yarım lt çiğ süt + nohuttan elde ettiğimiz maya (tortu)
  • İlk denemede bu şekilde az süt kullanalım. Zaten ana mayadan yoğurt yaptıkça miktar artacaktır.
  • Yoğurt mayalama sıcaklığı 39-40 derecedir. Dereceniz yoksa serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız tamamdır.
  • En başta yoğurdu bir taşım kaynatalım. Ben uzun uzun kaynatmıyorum. Tahta kaşık kullanıyorum.

  • İlk adımda 1 su bardağı (200 ml) süte 20 adet çiğ nohudu yıkamadan atıyoruz. Kapağını kapatıp güzelce bir beze sarıp bir gün bekletiyoruz. (Ben fırını önce 5-10 dakika ısıttım ve içinde beklettim) Bu işlemi normal yoğurt mayalamak gibi düşünebilirsiniz.
  • İkinci adımda mayanın pelte hale gelmiş olması lazım. İçinden nohutları alıp mayalama ısısındaki yarım litre sütle mayalıyoruz. 
  • Aynı bildiğimiz yoğurt mayalamada olduğu gibi; kasedeki mayaya ısınmış sütten yarım çay bardağı karıştırarak ilave ediyoruz. Bu karışımı yine karıştırarak daha fazla olan süte aktarıyoruz.
  • Yoğurdu mayaladığımız kasenin ağzını kağıt havlu, peçete ya da tülbentle kapatıyoruz. (Ben kağıt havluyla kapatıp sabitlemek için kenarlarına paket lastiği geçiriyorum)
  • Bu şekilde hiçbir şeye sarmadan tekrar fırına koyuyoruz. (Ben yine önden ısıttım ve kapattım fırını) Dört saat bekletiyoruz. Dört saatin sonunda buzdolabında bir gece bekletiyoruz. (Bu arada bu benim mayalama şeklim, kendi yönteminizle de devam edebilirsiniz) 

Hepsi bu kadar, afiyet olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler