Herkese iyi bayramlar dilerim. Sevdiklerinizle kurduğunuz kalabalık sofralarda huzurlu, bol sohbetli ve neşe içinde bir bayram olsun.
Bayram tatlıları genelde şerbetlilerden yana seçilir, ben de bu bayrama şekerpare düşündüm. Afiyet olsun…
Malzemeler:
• 2 su bardağı un (=250 gr un)
• 1 yumurta
• 125 gr oda sıcaklığında tereyağı
• ½ su bardağı pudra şekeri (=70 gr)
• ½ çay bardağı irmik (=50 gr)
• 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
• 2 su bardağı su
• 1 ½ su bardağı toz şeker
• Yarım limonun suyu
Süsleme için;
• Fındık
Yapılışı :
• Yumurta, un ve tereyağını yoğurun.
• Üzerine irmik, pudra şekeri ve kabartma tozunu da ekleyip 5 dakikaya yakın yoğurun. Önce dağılan bir hamur olacak fakat yoğurdukça elinizin ısısıyla hamur kendini toparlıyor.
• Hamur bütünleşince ceviz büyüklüğündeki hamurları yuvarlayıp bastırarak şekil verin, ortasına fındık ya da badem yerleştirin.
• Şerbeti için tüm malzemeyi bir sos tenceresinde 10 dakika kadar kaynatın ve ılınmaya bırakın.
• Borcam kaba dizdiğiniz şekerpareleri 180°C'de ısınmış fırında 30 dakika pişirin.
• Şekerpareler fırından çıktıklarında sıcakken, ılınmış şerbetin hepsini üzerine dökün. 3-4 saat şerbeti çekmesi için dinlendirin.
NOT: Şekerparelerin şerbeti iyi çekebilmesi için birinin sıcak birinin soğuk olması gerekmektedir. Şekerpare sıcaksa şerbet soğuk olmalı, şekerpare soğuksa şerbet sıcak olmalı.