YAŞAM - YEME - İÇME

Tuzlu ve karamelli brownie tarifi

Brownie nasıl yapılır? Brownie yapmanın püf noktaları nelerdir? Bloom&Bake Şefi Şükrü Kıyaklı alışılmış tariflere tuzlu, alternatif lezzet katarak anlattı.

profil
Şükrü Kıyaklı
15.11.2020
Tuzlu ve karamelli brownie tarifi

Brownie için: 

•    250 gr tuzlu bretzel kraker  + 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
•    250 gr bitter çikolata 
•    27 gr un
•    7 gr kakao
•    165 gr tereyağ
•    165 gr esmer şeker
•    4 yumurta 

 

Karamel için:

•    100 gr toz şeker
•    100 gr sıvı krema
•    20 gr tereyağ


• Öncelikle çikolata derin bir mutfak kabına koyulur.
• Tereyağ eritilir ve çikolataya eklenip çikolata eriyinceye kadar karıştırılır.
• Diğer taraftan yumurta ve şeker çırpma aleti ile çırpılır.
• Birleştirme esnasında kabaran yumurta karışımını, un ve kakaodan çikolatalı karışıma azar azar ilave ederek alttan yukarı karıştırarak (karışımı söndürmemek amacı ile alttan yukarı karıştırma işlemi uyguluyoruz) brownie harcını elde ediyoruz.


  • Tuzlu krakerlerden brownie üzerine tek sıra koyulacak şekilde ayırıyoruz.
  • Kalan krakerleri blenderden geçiririp toz hale getirdikten sonra 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağ ile karıştırıp yağlı kağıt serilmiş brownie kalıbına cheesecake tabanı gibi bastırıyoruz.

• Toz şekeri tavaya alıp kısık ateşte eritip rengi değişinceye kadar ara ara tavayı sallıyoruz.
• Ardından şeker koyu karamel rengi aldıktan sonra içerisine kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
• Kıvamı koyulaşmaya yakın içerisine tereyağ eklenir ve rengi çok fazla kararmadan altı kapanır ve soğutulmaya bırakılır.


• İlk olarak karamel yapılır ve soğutulur.
• Ardından tuzlu taban yapılır ve hazır bulundurulur.
• Brownie karışımı da hazırlandıktan sonra tabana brownie harcı dökülür ve içerisine belirli noktalara karamel damlatılır (karamel yoğun ve koyu olacağı için dibe çökecektir).
• Ardından en üste, ayırdığımız tuzlu krakerler tek sıra olacak şekilde dizilir.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika arası pişirilir.
• Fırından çıkardığımız brownie ılıdıktan veya tamamen soğuduktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.
• İçini hafif akışkan isterseniz 25 dakika yeterli olacaktır.

Not: Dilerseniz kalan karameli ısıtıp servis esnasında brownie üzerine döküp servis edebilirsiniz.

Bonus: Vişneli brownie tarifi


Önceki ve Sonraki
Haberler