Şeftali deyince akan su durur bizim evde, bütün aile en iyisini almak için bir ay yarışırız. Tadı öyle rafine, öyle güzel ki… En az dokunuşla servis etmek, onu en güzel yeme biçimi bence.
O yüzden 1800’lü yılların sonundan kalan bu tarifi çok kıymetli buluyorum: Peach Melba… Yani bizdeki adıyla Peşmelba… İlk kez Londra'da Savoy Hotel'de Avusturalyalı soprano Nellie Melba'ya servis edildiği için adını bu ağırlamadan aldığını söylesek yanlış olmaz.
Bu güzel hikayenin ardından benim usul bir Peşmelba anlatıyorum size; damla sakızlı bir semifreddo hazırlıyorum. Kolay, kremamsı bir dondurma gibi düşünün. Yanına da hafif aromalı bir şeftali, üzerine de olmazsa olmaz frambuaz sosu ve kavrulmuş badem…
Semifreddo için:
(Dilerseniz bu kısım yerine hazır dondurma da kullanabilirsiniz)
Semifreddo hazırlamak iki saat alabiliyor, hazırlığınızı ona göre yapabilirsiniz. Yumurta sarısı ve şekeri benmari düzeneği üzerinde, mikserin yüksek devrinde çırpın. İçine suyu da ilave edip çırpmaya devam edin. 5-6 dakikanın ardından kremasını ekleyin. Dövülmüş sakız veya yoksa biraz vanilya ilave edin. Küçük muffin kalıplarına pay edip dondurucuya kaldırın.
Şeftali kısmı için:
Şeftalilerin yarısına kadar gelecek seviyede suyu şeker ile beraber tencereye alıp (içine varsa ıtır yaprağı, lavanta veya çubuk vanilyanın kabuğunu aroma için atabilirsiniz) kaynamaya bırakın. Şeftalileri soymadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın, kabukları tencerenin tabanına gelecek şekilde dizin. Arada çevirerek 8-10 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
O sırada 3/4 su bardağı frambuazı (taze veya donmuş olabilir) 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri ile beraber çekip bir sos hazırlayın.
Şeftaliler pişince soğuması için bir başka kaba şerbetinden süzerek alın, kabuklarını incecik soyun, üzerine donmuş semifreddonuzu yerleştirin. Frambuaz sos gezdirin. File bademleri yağsız tavada hafifçe kavurup en üstüne gezdirebilirsiniz, çok yakışır. Afiyetler olsun.