GÜZELLİK - CİLT BAKIMI

Sivilce tedavisinin püf noktaları

Akne çok sık görülen bir deri hastalığıdır. Hangi yaşta, nerede olursa olsun mutlaka tedavi edilmelidir. Akne tedavisi uzun sürer ve sivilceleri anında geçirecek bir sihirli değnek henüz yok, o nedenle tedavinize sabır ve uyum göstermelisiniz. Dermatoloji Uzmanı Sevinç Elinç Aslan, adım adım sivilcelerle baş etmenin yollarını yazdı.

profil
Uzm.Dr.M.Sevinç Elinç Aslan
8.04.2016
Sivilce tedavisinin püf noktaları

Akne tedavisinde kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir, sizin için en doğru tedaviyi, dermatoloğunuz, yaşınıza, cinsiyetinize, sivilcelerinizin tipine, yaygınlığına ve şiddetine göre, size özel planlamalıdır. İlaç tedavisi kişiye göre değişir, arkadaşınızın ilacı, size iyi gelmeyebilir.

Sivilce tedavisinde en zor dönem ilk 4-6 haftadır, bu dönemde ilaçlara bağlı ciltte tahriş, sivilcelerde geçici bir artış ve alevlenme görülebilir, iyileşme ise genellikle 2. aydan itibaren başlar. Tam bir iyileşme için 4-6 ay gerekir.

-Sivilcelerinizi bilerek veya farkında olmadan sıkmayın, koparmayın ve yolmayın. Sivilcelerle oynamak, hem sivilcelerin yayılıp çoğalmalarına hem de yüzünüzde izler kalmasına neden olabilir.

-Cilt temizliği, sivilceyle mücadelede en önemli adımdır. Yüzünüzü makyaj olsun olmasın mutlaka sabah akşam yıkamanız gerekir. Cildin yüzeyindeki fazla yağı ve kiri uzaklaştıran, jel özellikli bir temizleyici kullanın.

-Cildinizi temizledikten sonra salisilik asit, sitrik asit ve benzeri içeren, hafif soyucu özellikte, uygun bir tonik kullanmak, gözeneklerinizi sıkılaştırmada etkili olacaktır.

-Cildin PH dengesini korumak ve nem ihtiyacını karşılamak için mutlaka bir nemlendirici kullanın. Yağsız bir nemlendirici, hem diğer sivilce ilaçlarının yarattığı kuruluğu engelleyecektir. Sanılanın aksine nemlendiriciler, cilt tipinize uygunsa eğer, asla sivilce yapmaz.

-Haftada bir veya iki kez yağ dengeleyici ve kurutucu özellikteki kil maskelerinden faydalanabilirsiniz.

Akne tedavisinde, dışarıdan cilde uygulanan ilaçlar çoğu zaman ilk tercihtir. Bunlar arasında gözeneklerin tıkanmasını engelleyen, cilt üzerindeki bakterileri azaltan benzoil peroksit veya A vitamini türevli jeller ve çeşitli antibiyotikli kremler en sık kullanılan ilaçlardır. Bu tür sürme ilaçları tek tek sivilcelerin üzerine değil, sivilce çıkan bölgeye ince bir tabaka halinde kullanmanız gerekir. Eğer sivilceler yaygın halde, derin, iltihaplı ve iz bırakma eğilimindeyse, ağızdan alınan antibiyotikler ve çeşitli hormon hapları tedaviye eklenmelidir.

Güneşli günler yaklaşıyor. Eğer bu dönemde sivilce tedavisi görüyorsanız, hemen bir güneş koruyucu edinin. Güneş koruyucu seçerken yağlı ve akneli ciltlere uygun, ‘non-komedojenik’ yani siyah noktalara sebep olmayan, ciltte parlama yapmayan bir ürün olmasına dikkat edin. Güneş koruyucunuzu nemlendiricinizin üzerine sürebilirsiniz. Eğer makyaj yapacaksanız güneş kremini sürdükten sonra, üzerine yapabilirsiniz.

Ayrıca 'Sivilceler hakkında 10 gerçek' yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki
Haberler