Bayramlar, tatiller, davetler… Hepsi hayatın içinde olan günler. Burada önemli olan bu tür aktivitelerde sağlıklı beslenmenin mümkün olabileceğini ve denge ile her türlü kontrolü sağlayabileceğinizin bilincinde olmak. Sağlıklı beslenme aslında bir denge işi. O dengeyi sağladığınız takdirde dilediğiniz her besinden tüketebilir ve yasaksız bir beslenme süreci geçirebilirsiniz. Diyetisyen Esra Akar’ın verdiği, Kurban Bayramı’nda işinizi kolaylaştıracak, tartıda artışı önleyecek ve keyifli bir bayram geçirmenize yardımcı olabilecek 10 beslenme önerisiyle fit kalmanız çok daha kolay olacak
Etin ölüm katılığının geçmesi için, kesildikten sonra 24 saat dinlenmesi çok önemlidir. O nedenle eti; ilk günün kahvaltısına eklemektense gün içinde dinlenmesinden sonra tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Eğer diğer günlerde kahvaltıya ekleyecekseniz, dengeyi peynir veya yumurta ile takas ederek sağlayabilirsiniz.
‘Nasılsa öğlen ve akşam çok kaçıracağım, eti ve tatlıyı abartacağım, o nedenle ara öğünleri atlayayım’ diye düşünmeyin. Ara öğünler, aşırı bir açlık atağı yaşamanızı önleyecek ve ana öğünlerde dengeyi korumanıza yardımcı olacaktır. Böylelikle hem ana öğünlerde ipin ucunun kaçmasını önleyeceksiniz, hem de hazımsızlık ve mide yanması gibi problemler yaşamayacaksınız.
Ne yediğimiz kadar nasıl yediğimiz de çok önemli! Porsiyon kontrolü açısından kızartma veya kavurma yöntemlerinden ziyade ızgara, haşlama ya da fırında pişirme yöntemini tercih etmeniz hem besin kalitesinin korunumu açısından, hem de dengeyi sağlama açısından kolaylık sağlayacaktır.
Öğünlerinizi planlarken ana yemeğin yanına eşlik edecek yiyecekler; ana besinin sindirimi ve emilimi için faydalı olurlar. Örneğin sindirimi zor olan kırmızı etin yanına bol limonlu bir salata ve yoğurt/ayran/cacık tercih edebilirsiniz. Böylelikle hem etin sindirimi kolaylaşır, hem de doygunluğa daha kolay ulaşırsınız.
Bayram ziyaretlerinde tüketeceğiniz çay ve kahveye dikkat! Günlük 3-4 fincan şekersiz çay veya kahve bizim için yeterli bir miktar diyebiliriz. Fazlası hem çarpıntıya, hem de ödeme sebep olurken, gerekli olan vücut suyunu da vücuttan atmaya sebep olur.
Tatlı seçimlerimizi ise genel olarak sütlü ve meyveli tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Tabii ki şerbetli tatlılar da bulunabilir ama önceliğinizi dondurma ve meyve tarzı tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Zaten bu sıcak havalarda dondurmadan daha güzel bir tatlı tercihi olabilir mi!
Su, su, su… Misafir ve bayram telaşından su içmeyi ihmal etmeyelim. Özellikle birkaç madde öncesinde bahsettiğim gibi çay ve kahvenin fazla tüketimi vücuttan su kaybına sebep olabilir. Bunun sonucunda ise yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısıyla karşılaşabilirsiniz. O nedenle günlük minimum 3 litre su içmeye özen gösterin.