İYİ HİSSET - BESLENME

Diyetinizin hatalı olduğunu gösteren 8 belirti

Kilo almayı ya da kilo vermeyi hedeflerken şüphesiz en doğu seçim, sağlıklı beslenmeyi içeren bir diyet listesiyle ilerlemektir. Çünkü uyguladığınız diyet programının vücudunuza etkileri düşündüğünüzden çok daha fazla. Programın içeriğindeki bir besinin değişimi veya çıkarılması; cilt sağlığı, hafıza, metabolizma hızı gibi birçok konuda değişiklik yaşamanıza neden olabilir. O nedenle aslında diyet programınızın ezbere olmaması, şok diyetlerden oluşmaması yani size özel planlanmış olması çok önemlidir. Peki diyetinizin doğru veya hatalı olduğunu nasıl anlayacaksınız? Diyetisyen Esra Akar, diyetinizin hatalı olduğunu gösteren belirtileri yazdı

Diyetinizin hatalı olduğunu gösteren 8 belirti

Diyet yaparken adeta enerjinizin bittiğini hissediyorsanız, sabahları yataktan çok zor kalkıyorsanız; diyetinizde gereken kadar demir bulunmuyor olabilir. Karşılamak için programınıza demir içeriği yüksek besinler ekleyebilir veya doktor kontrolünde demir takviyesi alabilirsiniz.

Diyet yaparken gün içinde kuş kadar besleniyorsanız ama gece olunca diyetin dışına çıkıp dondurmalar, cipsler ile günü kapatıyorsanız; diyetinizin hatalı olduğunu söyleyebiliriz. Gün içinde alınması gereken kalori ve besin değerleri alınmadığında, ani açlık krizleri sıklıkla yaşanabiliyor. Bunu önlemek için programınızın gerekli enerji ve besin öğelerinden oluşmasına özen göstermelisiniz.

Diyet listeniz size özel planlanmadıysa, hazır bir programsa; sürece başladığınızda kabızlık yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Esas sebebi ise, bağırsak hareketlerimizin düzenli çalışmasına yardımcı olan lif miktarının az olmasıdır. Yeteri kadar yulaf, kuru baklagil, yeşillik gibi lifli besin tüketmediğinizde bağırsak hareketleriniz yavaşlayacaktır. Bunların yaşanmaması için diyet programınızın içerdiği lif miktarına dikkat etmelisiniz.

Her bünyenin çalışma şekli, ihtiyaç duyduğu besinler aynı değildir. Eğer diyet programınız da sizin için hatalı bir programsa, sizin yaşamsal besinlerinizi karşılayamadığından yorgunluk hissine sebep olabilir. Yorgunluk yaşamamak için listenize sağlıklı yağları, kompleks karbonhidratları ve kaliteli protein kaynaklarından oluşan besinleri ekleyebilirsiniz.

Süt, kefir, ayran içtiğinizde, peynir tükettiğinizde devamlı şişkinlik yaşıyorsanız ve rahatsızlık duyuyorsanız, bu durum laktoz intoleransına sahip olduğunuz anlamına gelir. Bu durumda diyetinizde bu besinlere daha çok dikkat edilmelidir. Aynı şekilde bazen glutene veya başka gıdalara karşı da intolerans gösterebilirsiniz. Bu durumda bir doktora başvurulmalı ve hangi gıdalara alerjinizin olduğu tespit edilip ona uygun bir programa geçilmelidir.

Diyet yaparken huysuz, aksi birine dönüşüyorsanız ya da depresif bir ruh haline bürünüyorsanız, diyetinizde Omega 3 başta olmak üzere vitamin ve minerallerden eksiklik var demektir. Diyetinize bunları eklediğinizde, hatta serotonin salgılanması için destek olabilecek kompleks karbonhidratlardan da ilave ettiğinizde, bu sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz.

Herhangi bir alerjik rahatsızlık veya başka bir tıbbi durum yoksa, hiçbir besin yasaklanmamalıdır. Bu durum sağlıklı beslenme hedefinin en büyük hatalarından biri sayılabilir. Bir programın sürdürülebilir olması ve vücudun ihtiyaçların tam karşılayabilmesi için her besinin az veya çok da olsa, porsiyonu ayarlandığı müddetçe muhakkak diyetinizde bulunması gerekir.

Çok düşük karbonhidrat içeren beslenme programlarında, vücudun aldığı besinlerin dağılımında dengesizlik görüleceğinden vücut sıcaklığını düzenleyen mekanizmalar az çalışacaktır ve üşüme meydana gelecektir. Dolayısıyla size özel hazırlanmış olan beslenme programınızda bulunan karbonhidratlara dostça yaklaşıp onları da tüketmiş olmaya özen göstermekte fayda var.

Önceki ve Sonraki
Haberler