NAC, bir amino asit türevi olan sisteinin asetillenmiş formudur. Vücudumuzda güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretimi için temel bir yapı taşıdır. Glutatyon, hücrelerin serbest radikallere karşı korunmasını sağlayarak oksidatif stresi azaltır.
NAC'ın faydaları nelerdir?
NAC hangi besinlerde bulunur?
Sistein açısından zengin gıdalar arasında yumurta, hindi, tavuk, süt ürünleri ve bazı tohumlar yer alır. Ancak NAC takviyeleri, vücudun glutatyon üretimini artırmada daha etkili bir yol sunar.
NAD, her hücrede bulunan hayati bir koenzimdir. Hücrelerin enerji üretim merkezleri olan mitokondriler, NAD olmadan çalışamaz. Yaşlanma sürecinin yavaşlatılmasından DNA onarımına kadar NAD'ın etkisi büyüktür.
NAD'ın faydaları nelerdir?
NAD nasıl artırılır?
Aralıklı oruç, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet NAD seviyelerini doğal olarak yükseltebilir. NAD, doğrudan besinlerde bulunmaz, ancak bazı besinler NAD'ın üretimine yardımcı olan maddeler içerir. Vücutta NAD üretimi, özellikle tavuk, hindi, sığır eti, balık (özellikle somon, ton balığı), süt ürünleri (yoğurt, süt), kuru baklagiller (fasulye, nohut, mercimek), tam tahıllar (yulaf, buğday, arpa) gibi niasin (B3 vitamini) içeriği yüksek besinlerle desteklenir.
NAC ve NAD'ın birlikte kullanımı, vücutta bir sinerji yaratır. NAC, hücreleri serbest radikallerden koruyarak NAD'ın hücresel işlevlerini optimize etmesine zemin hazırlar.
Kimler kullanmalı, nelere dikkat etmeli?
Kimler için uygun?: Yoğun tempoda çalışan stresli bireyler, yaşlanma belirtileriyle mücadele etmek isteyenler, bağışıklığını güçlendirmek isteyenler.
Dikkat edilmesi gerekenler: NAC ve NAD takviyeleri genellikle güvenli olsa da, özellikle kronik bir hastalığınız varsa veya ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza danışmadan başlamamalısınız.