İYİ HİSSET - BESLENME

Kilo verememenizin 7 nedeni

Günlerce hatta haftalarca diyet programınızdaki her şeyi aynen uygulamanıza rağmen tartıya çıktığınızda gördüğünüz rakamların bir türlü düşmemesi kadar sinir bozucu bir şey olabilir mi? Yemediğiniz tüm kurabiyelere, bin bir zorlukla muhafaza ettiğiniz irade gücüne, spor salonunda harcadığınız onca zamana, kısacası verdiğiniz tüm emeklere rağmen nasıl olur da hala kilo veremezsiniz? İşte ‘neden bir türlü kilo veremiyorum?’ sorusunun cevapları...

profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
28.03.2016
Kilo verememenizin 7 nedeni

Spora tövbe etmeden ve kendinizi “asla kilo veremeyen” biri olarak ilan etmeden önce bir durun, derin nefes alın ve şunu hatırlayın:  Kilo vermenin mantığı basit görünebilir (yaktığınızdan daha az kalori almak gibi) fakat işler çoğu zaman basit bir kalori denkleminden daha fazlasını gerektirmektedir. Sonuçta vücudumuza hesap makinesi muamelesi yapamayız! Kilo verememenize sebep olan aşağıdaki masum hatalar olabilir.

Hata 1: Sadece kalori hesaplamalarına takılıp kalmak.
Aslında kalori denklemini oluşturmak (ne kadar yediğiniz ve ne kadar yaktığınızla ilgili) başarılı bir şekilde kilo vermenin en önemli parçasıdır. Ancak, kilo vermek ve sağlıklı bir yaşam sürmek sadece kalori hesaplamalarıyla sınırlı kalmıyor. Porsiyon olarak kalorisi daha yüksek olan bazı besinler aslında sizin için daha düşük kalorili olanlardan daha faydalı olabilir (örneğin kalp dostu avokado ile işlem görüp paketlenmiş 100 kalorilik çubuk krakerleri düşünün).

Çözüm: Kalorilerinizin hesabını tutarken protein ve sağlıklı yağlar gibi (her ikisi de sizi tok tutar) önemli besleyici öğeleri atlamayın, vitaminler ve mineraller de genel beden sağlığınız için önemlidir. 

Hata 2: Tartıdaki rakamlara odaklanmak.
Amacınız kilo vermek, bu yüzden de tartılmanız gerekiyor değil mi? Evet... Aslında hayır. Ağırlığınıza bakmak, ilerlemenizi ölçmenin kolay bir yolu olabilir ancak size her şeyi göstermez. Tartı çizgisi yerinden kımıldamıyorsa bile bu durum kilo vermek ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için büyük bir gelişme göstermediğiniz anlamına gelmiyor. Tartıdaki rakamlarda büyük bir değişim yaşamadan da birkaç beden incelebilirsiniz, daha fit olabilir, daha yağsız kas kütlesine sahip olabilir, vücudunuzdaki yağ miktarını azaltabilir, gereken su ihtiyacınızı karşılayabilir, daha iyi görünebilir ve daha enerjik hissedebilirsiniz.

Çözüm: Tartının size sadece tek bir şeyi gösterdiğini unutmayın: tüm vücudunuzun o andaki ağırlığı. O rakamlara çok fazla anlam yüklemeyin. Kendinizi daha az sıklıkta tartın (yaklaşık haftada 1-2 kez),

Hata 3: “Sağlıklı” ile “düşük kalorili” kavramlarını birbirine karıştırmak.
Yapılan araştırmalara göre, alışveriş yapan insanlar son zamanlarda popüler olan “sağlıklı” kelimesini ya da gıda paketlerinin üzerindeki ibareleri (örneğin glutensiz, organik, tamamiyle doğal, şeker ilavesiz, düşük yağlı vs.) gördükleri zaman otomatik olarak o besinin kalorisinin düşük olduğunu düşünüyor. Fakat o gördüğünüz kelimelerin hiçbiri size tam olarak o ürünün ne kadar sağlıklı olduğu hakkında net bir bilgi vermez ve yiyeceğin kalorisiz olduğu anlamına gelmez.

Çözüm: Paketlerin ön kısmındaki etiketleri okuyun ve daima paketin arkasını çevirip besleyicilik özelliklerine bakın.

Hata 4: Sporu ihmal etmek.
Bu, kilo verememenizin en muhtemel sebeplerinden biri olabilir. Elbette sadece diyet yaparak da kilo verebilirsiniz, fakat spor yaparak fazladan aldığınız kalorileri daha kolay yakabilirsiniz.

Çözüm: Kilo verme programınıza egzersizi de ekleyin. Yapacağınız egzersizlerin sıkıcı, yorucu ya da zaman alıcı olması gerekmez.

Hata 5: Olabildiğince az yemek.
Eğer kilo vermek için aldığımız kalorileri azaltıyorsak, o zaman ne kadar az yersek o kadar iyidir değil mi? Hayır, bu oldukça yanlış bir düşüncedir. Vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için belli bir kalori seviyesine kadar yemeniz gerekmektedir. Bu seviyenin çok altında bir miktarda kalori alırsanız uzun vadede oldukça ciddi sorunlarla karşılaşabilir, metabolizmanıza zarar verebilir ve kilo vermenizi çok daha zorlaştırabilirsiniz.

Çözüm: Ne kadar kaloriye ihtiyacınız olduğu konusunda kendiniz tahminler yürütmeyin ve duyduğunuz hızlı kilo verme çözümlerinin hepsine inanamayın.

Hata 6: Hemen vazgeçmek.  
Başarılı bir şekilde kilo veren hiç kimse amacına ulaşırken her şeyi eksiksiz yerine getirmiş değildir. 

Çözüm: Unutmayın ki kilo verme programında mükemmelliğe yer yoktur. Değişim zaman ister ve eski alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. Pes etmek üzere hissettiğinizde ve her şeye yeniden başlamak için sonraki haftayı ya da ayı beklemeyin 

Hata 7: Az uyumak
Araştırmaların gösterdiğine göre yetersiz uyku aşırı beslenmeyi ve dolayısıyla kilo almayı tetiklerken, düzenli ve yeterli uyku doğal olarak zayıflamaya yardımcı oluyor. Diğer çalışmalar yetersiz uykunun iştahın açılmasına ve göbek çevresinde yağlanmalara yol açan kortizol hormonunun artışına neden olduğunu söylemektedir. Daha erken uyumaya ve yatak odanızın sağlıklı bir uyku için elverişli olmasına (serin, karanlık, sessiz) özen gösterin.

Çözüm: Uykuyu zayıflama programınızın bir parçası haline getirin.

Önceki ve Sonraki
Haberler