Yumurta beyazı metabolizmanızı hızlandıran amino asit zincirlerinden zengindir. Yumurta aynı zamanda bol miktarda protein ve D vitamini içermektedir. Omletinizi 1 tam yumurta 2-3 yumurta beyazı ile yapabilirsiniz.
Yetersiz demir alımı metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir. Demir eksikliği olan bireyler iyi demir depolarına sahip bireylere göre çok daha yavaş kilo kaybediyor. Yağsız etler hayvansal kaynaklı demirden yana zenginlerdir. Günde 3-4 porsiyon kırmızı et veya tavuk veya tam tahıllar gibi, demirden zengin gıdalar tüketmeye özen gösterin.
Su, vücudun temel bir bileşeni olmanın yanı sıra, aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur. Ne kadar çok su içersek metabolizmamız o kadar hızlı çalışır. Susuz kaldığımızda -susamaya başladığımız anda bile- ciğerlerimiz böbreklerimizin çalışmasına yardım etmek zorunda kalır ve bu yüzden yağı hızlı bir şekilde yakamaz. Metabolizma hızı yavaşlar ve bu da istenmeyen yağların vücutta kalmasına neden olur. Bu nedenle susamayı beklemeden su içmelisiniz. Öneri: Vücudunuz suyu ısıtmak için enerji harcayacağından suyu soğuk tüketebilirsiniz.
Kırmızı biber metabolizmanın hızını artıran kapsaisin adlı bir bileşik içermektedir. Yemeklerinize günde bir çorba kasığı pul biber eklemenizi öneririm.
Kahve bazen geçici olarak iştah bastırarak genel kalori alımının azaltılmasına yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda termojenezi (vücudumuzun gıdayı metabolize ederken ısı üretmesi ) uyarma yoluyla metabolizmayı hızlandırarak kalori yakımına da katkı sağlayabilir. Physiology and Behavior’da yayınlanan bir çalışma, kafeinli kahve içenlerin ortalama metabolizma hızının kafeinsiz kahve tüketenlere göre yüzde 16 daha fazla olduğu belirtilmektedir. Uyku düzeninizi bozmamak için öğleden önce günde iki fincan kahve içebilirsiniz.
Araştırmalar, yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen biyolojik ögenin vücuttaki yağ yakım hızlandırdığını söylemektedir. Günde 2-3 fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Ancak kişisel özelliklere bağlı olarak kafein içeren çay; uykusuzluk, anksiyete, huzursuzluk ve baş ağrısına yol açabiliyor, bu nedenle bireysel özelliklere göre kullanımı değişebilir.
Araştırmalar kalsiyum tüketmenin vücudunuzun yağı daha verimli metabolize etmesine yardımcı olduğunu belirtmektedir. Özellikle kalsiyum kaynaklarının karın bölgesi yağlanmayı azalttığı konusunda çalışmalar var. Süt ürünleri içerdiği kalsiyum ve proteinler sayesinde kaslarınızı korumanıza ve daha az yağ depolamanıza yardımcı olur.
Tam tahıllı besinlerin sindirimi beyaz ekmek ve makarna gibi işlenmiş gıdalarda olduğundan daha fazla enerji gerektirdiğinden daha fazla yağ yakılmasını sağlarlar. Tam tahıllar aynı zamanda kan şekeri dengesini sağlayarak tokluk hissinizi uzatır .Tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç ve yulaf gibi liften yana zengin gıdalar en doğru tercihiniz olacaktır.
Kadınların yüzde 20’sinde demir eksikliği görüldüğü gerçeği bel çevresindeki yağlanma açısından iç açıcı bir haber sayılmamaktadır. Çünkü vücudunuz çalışması için gerekli olandan mahrum kaldığında kalorileri verimli bir biçimde yakamamaktadır. Bir porsiyon mercimek günlük demir ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 25 ’ini sağlamaktadır. Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketmeye özen gösterin.