İYİ HİSSET - BESLENME

Selülitle savaşmaya yardımcı olacak beslenme önerileri

Sağlık ve estetik kaygılardan dolayı çoğumuz selülitlerden kurtulma arayışındayız. Kilodan bağımsız geçmeyen selülitler, özellikle kadınların sıklıkla karşılaştığı ve en inatçı güzellik sorunlarından biri. Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt, selülitle savaşınızda yardımınıza koşacak beslenme önerilerini yazdı

profil
BT Ekip
29.06.2024
Selülitle savaşmaya yardımcı olacak beslenme önerileri

Selülit, deri altı yağ birikimi nedeniyle oluşan ve cilt yüzeyinde buruşuk, çukurlu bir görünüme neden olan genellikle uyluk, kalça ve karın bölgelerinde ortaya çıkan estetik bir sorundur. Halk arasında portakal kabuğu görünümü olarak isimlendirilir ve daha çok kadınlarda estetik kaygıları ortaya çıkarır. 

Selülitin nedenleri arasında; sağlıksız beslenme alışkanlıkları, yüksek karbonhidrat tüketimi, sürekli kilo alıp verme döngüsü, hormonal değişiklikler, genetik faktörler, hareketsiz yaşam tarzı, sigara, alkol, kafeinli içecekler, yoğun tuz kullanımı sayılabilir. Ayrıca selülitin en önemli nedeni, yapılan şok diyetlerdir. Ayrıca uzun süreli hatalı diyet uygulamaları da selülit oluşumuna neden olabilmektedir; çok düşük kalorili ‘şok diyetler’ buna verilebilecek en güzel örneklerdendir. 


  • Hidrasyona dikkat edin: Kan damarlarının daralmasına, dolaşımın bozulmasına, vücudun ihtiyaç duyduğun suyun dışarı atılmasına neden olacak alkollü ve kafenli içeceklerden kaçının.
  • Bağırsak sağlığınızı koruyun: Kepekli tahıllar, esmer pirinç, sebze ve meyveler gibi lif bakımında zengin yiyeceklerle kabızlığı önlemeye ve vücudu temizlemeye yardımcı olun
  • Detoksifikasyon: Ananas, karpuz, turunçgiller, mor meyve ve sebzeler gibi vücudu detoksifiye etmeye yardımcı olan, su bakımından zengin meyveler tüketin. 
  • Vücudunuzdaki inflamasyonu azaltın: Vücutta biriken yağ doku sonucunda vücutta iltihap belirtileri de ortaya çıkar. Bu nedenle Omega 3 bakımından zengin besinleri, örneğin keten tohumu yağını, yağlı balıkları ve semizotunu diyetinize mutlaka ekleyin. 
  • Tuzu azaltın: Vücuttaki hidrasyon dengesini bozduğu için fazla tuz alımından kaçının. 

  • Su: Su, kan dolaşımını düzenleyen çok önemli bir maddedir. Gün içerisinde su tüketiminize dikkat ederek ödem oluşumunu engelleyebilirsiniz. Su, aynı zamanda yağ hücrelerinin emilimine de yardımcı olur. Bu özelliği, yağ birikimi nedeniyle selülit oluşumu olan bölgelerde olumlu etkiye sebep olacaktır. 
  • Zerdeçal: Zerdeçal, vücuttaki serbest radikal hasarını ve yağ birikintilerini azaltma yeteneği gösteren ‘kurkumin’ adlı bir etken maddeye sahiptir. Cilt gerginliğini de artırarak selülitlere karşı olumlu bir etki gösterir. 
  • Yeşil çay: Yeşil çayın içinde bulunan kateşinler, yağ yakımını hızlandırarak vücutta depolanmış yağın çözülmesine yardımcı olur. Bu durumun da, selülit oluşumuna neden olan yağ dokusunda azalmaya sağlayacağı katkı epeyce önemlidir. 
  • Muz: Muz zengin potasyum içeriğiyle kan basıncını düşürerek dolaşıma yardımcı olur. Dolaşımdaki bu olumlu etkisi de hem selülit oluşumunu engellemeye hem de halihazırdaki selülitlerden kurtulmaya yardımcı olacaktır. 
  • Ananas: Taze ananasta ve özellikle sap kısmında bulunan bromelin maddesi şişkinlik ve ödem sorununa olumlu etki eder. Bu sayede vücudunuzdaki selülit görünümünde azalmaya yardımcı olmaktadır. Ananas aynı zamanda yüksek C vitamini içeriği ile kolajen üretimine ve cilt bariyerininin düzenlenmesini de desteklemektedir.
  • Balık: Omega-3 içeriği yüksek olan besinler, damar sağlığınıza iyi gelecek ve kan akışını düzenleyecektir. Bu etkisi de kan akımındaki bozulma nedeniyle oluşan selülitlerin görünümünü azaltma sağlayacaktır. 

Önceki ve Sonraki
Haberler