Belli balık çeşitleri, özellikle balıkların yağlı kısımları kolesterol seviyesini azaltmaya ve kalp krizini önlemeye yardımcı sağlıklı yağlar içerir. Bu besinler aynı zamanda depresyon riskini de azaltır. Bunlara en iyi örnek somon, alabalık ve uskumrudur. Bu balıklar oldukça değerli olan omega-3 yağ asitlerini içerir.
Domates serbest radikallere karşı savaşmaya yardımcı likopen içerdiği için oldukça değerli bir besin kaynağıdır. Serbest radikaller cilde ve hayati organlara zarar verebilir. Likopen ayrıca bağışıklık sisteminin uyarılmasına da yardımcı olur.
Brokoliye gelecek olursak, anneniz bu konuda çok haklı. Brokoli sağlıklı yiyeceklerin en başında gelir; bazı uzmanlar eğer sadece tek bir yeşil sebze yeme hakkımız olsaydı en iyi seçimin brokoli olacağını öne sürüyor. Brokoli yüksek miktarda C vitamini, kalsiyum ve lif içerir, aynı zamanda kemik erimesi hastalığını karşı koruyabilir, hastalıklarla savaşır, kalp krizi riskini azaltır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Sarımsak güçlü bir anti-virüs etkisi gösteren harika bir yardımcı ek gıdadır, soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltır. Sarımsak aynı zamanda pek çok doğal anti-oksidan özelliği de taşımaktadır. Kapsül halinde satılanları da mevcut olmasına rağmen en fazla besleyicilik özelliği taze sarımsaktadır. En sevdiğiniz yemeği biraz kurumuş sarımsakla lezzetlendirin, böylece daha sağlıklı bir öğün yemiş olursunuz.
Yulaf diğer tahıl çeşitlerinde de olduğu gibi çözünen ve çözünmeyen lifler açısından zengindir, bu da vücudunuzu kolon kanseri riskine karşı korur. Ayrıca yüksek lif içeren besinler daha uzun süre tok kalmanızı sağlayarak zayıflamanıza da yardımcı olur.
Yeşil çay metabolizmanızı canlandırır (zayıflamak isteyenler için harika bir özellik) ayrıca da vücut hücrelerinin oksidasyonunu engellemeye yardımcı olur. Yeşil çayın aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirdiği de düşünülmektedir. Antioksidan, A, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Akşam yemeğinden sonra içtiğiniz kahvenin yerine özel bir durumunuz yok ise yeşil çay içerek vücudunuza bir iyilik yapın.
Yoğurt bağırsakları korumaya ve işleyişlerini düzenlemeye yardımcı olan “yararlı” bakterileri içerir. Ayrıca erkeklerde ve kadınlarda maya mantarlarının aşırı büyümesini de bastırmasına yardımcı olabilir. Kalsiyum bakımından zengin olan yoğurdun aynı zamanda doğal bir iştah bastırıcı olduğunu da söyleyebiliriz.
Fındık yüksek yağ içeriği nedeniyle çoğu insanın gözünü korkutur ama işin aslı fındık oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Dengeli beslenmenin bir parçası olan sağlıklı yağları içerir. Brezilya fındığı başta olmak üzere bazı fındık türleri belli başlı kanser türlerini önlemeye yardımcı selenyum maddesini içerir.
Fasülye (börülce, barbunya ve diğer çeşitleri de dahil) kadınlar için çok önemli olan folat bakımından zengin bir besin kaynağıdır. Yeterli miktarda folat alımı yeni doğanlarda doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Fasülye aynı zamanda kolesterol içermeyen protein kaynağıdır ve lif bakımından zengindir.
Bu konuda Temel Reis’in hakkını vermek gerekir. Bu sağlıklı besin A ve C vitaminleri, folik asit ve magnezyumun iyi kaynağıdır. Bütün bunlar bir araya gelerek kansere yakalanma riskini ve kalp krizi geçirme olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
Çoğu mantar türleri bağışıklık sistemini güçlendiren maddeleri içerir. Mantarlar sık sık hastalıklara karşı savaşma konusunda doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır. Bazı mantarların (şitaki, enoki ve reishi çeşitleri) kanseri önleyici etkileri olduğu söyleniyor. Diyet yaparken danışanlarıma mantarı kullanmalarını öneriyorum.
Muz sporcular için mükemmel bir besin kaynağıdır. İki temel besleyici madde bakımından zengindir (potasyum ve magnezyum), bu maddeler ideal hidrasyonun sağlanmasına ve kas krampları riskinin azalmasına yardımcı olur. Muz aynı zamanda iyi bir çözünür lif kaynağıdır.