İYİ HİSSET - FITNESS

Haftada kaç gün antrenman yapmalı?

Haftada kaç gün spor yapıyorsunuz? Sadece eğlence için spor yapanlar, form tutkunları, haftada birciler, spor bağımlıları… Bu yazı hepiniz için. Peki haftada kaç gün antrenman yapmak hangi amaca uygundur ve faydası, zararı nelerdir biliyor musunuz? Kişisel Antrenör Cem Sarpay ile birlikte konuyu değerlendirmek ister misiniz?

profil
BT Ekip
01.11.2021
Haftada kaç gün antrenman yapmalı?

Haftada bir gün antrenman yapanlar genelde yoğun bir tempoda çalışıp izin günlerinde yürüyüş, bisiklet gibi aktivitelere yönelen grup; ancak bir kısım da eski sporculuk zamanlarından kalan aktiviteleri yapıyorlar; tenis yüzme gibi. Bu, erkeklerde genelde halı saha maçı oluyor.

Haftada bir gün spor yapmak mental olarak rahatlamak isteyenlere uygundur ancak zorlayıcı sporlar için çok fazla sakatlanma riski taşır ki bize gelen çoğu spor sakatlanması bu gruptan çıkar. Çünkü adaptasyon süresi yetersiz kalır; buna mukabil sizi hayatta tutar ve bir yerden başlamış olursunuz.  ‘1’, ’0’ dan iyidir ve genel olarak hafif sporların da kalp dolaşım sistemine olumlu katkısı olacaktır ancak form tutma gibi amaç için uygulanması çok da mantıklı değil. Bu eğlence sporunu rahatlamak amaçlı yapacaksanız kendinizi çok zorlamamanız uygun olur.

 

Haftada kaç gün antrenman yapmalı?

Haftada iki gün spor, bizim önerdiğimiz başlangıç seviyesi. İyi bir diyet eşliğinde kas kütlenizi koruyup form tutabilirsiniz. Üç gün spor yapmak ise bu işi biraz daha hızlandırır. Artık ‘Düzenli spor yapıyorum’ diyebilirsiniz ve sakatlık riski de, doğru dinlenme aralıkları planlandığı takdirde azalır. Düzenli spor yapmak genel ruh halinizi ve bağışıklığınızı olumlu etkiler; tabii spor süreleri makul olmak şartı ile! Müsabık bir performans beklemeyen tüm yetişkinler için en uygun sistem budur.

 

Haftada kaç gün antrenman yapmalı?

Bu tempoda spor yapan insanları gerçekten takdir ediyoruz ancak bu sisteme geçmeniz için tüm yaşamınızı spora göre yönetmeniz gerekir ve bununla birlikte belli bir alt yapınızın olması da şart! Gerekli dinlenme, beslenme ve alt yapı olmadıkça çoğu kişi için birçok risk bu tempoyla beraber gelecektir. Bazen hızlı sonuç elde etmek için girilen bu tempolar, vücudunu iyi tanımayan bireylerde biriken laktik asit ve kortizonla beraber düşen bağışıklık, mental yorgunluk, hormonal sorunlar hatta sakatlanma gibi daha birçok farklı sorunları doğurabiliyor. Bu sebeple, spor hocanıza yaşam şartlarınızı ve spor geçmişinizi anlatıp değerlendirme sonrasında uygun görüldüğü taktirde bu tür programlara geçmelisiniz.

 

Haftada kaç gün antrenman yapmalı?

Bu başlık spor bağımlılığının yaygınlığını bilmeyenler için garip gelmiş olabilir ancak sporun da fazlası fayda yerine zarar getirebilir ve fazlası bağımlılık yapan bir aktivitedir. Bu noktada insanlar dinlenme günlerinde rahat olamazlar ve duramazlar. Yapılması gereken, uzman birinin kişiyi dışarıdan güvenli ve iyi bir dille yönlendirmesidir. Burada vücuda verilen gereksiz yük artık sporun amaçlarına uygun değil sadece gerekli dopamin ve serotonine olan ihtiyaç haline gelmiştir, ki bu uğurda vücut sistemleri zorlanır. Unutmayın, profesyonel sporculara bile çok hayati müsabakalara hazırlandıkları dönemlerde gerekli dinlenme araları verilir. Bu şekilde spor yapıyorsanız lütfen tecrübeli bir antrenöre danışın. O sizin programınızı uzman bir şekilde ve kademeli olarak düzenleyecektir.

Bonus: Sonbahar-kış aylarında spor yapmanın faydaları

 

Haftada kaç gün antrenman yapmalı?
Önceki ve Sonraki
Haberler