İYİ HİSSET - SAĞLIK

Çocuk diş hekimliğinde dijital dönem

Dijitalleşme, birçok alanda olduğu gibi çocuk diş hekimliğinde de önemli yeniliklere yol açtı. Özellikle çocuk diş hekimliği uygulamalarına dijital teknolojilerin eklenmesi, hem çocuk hastalar hem de diş hekimlerine tanı ve tedavi süreçlerinde büyük kolaylıklar sağlıyor. Diş Hekimi Pınar Algül Özekici, çocuk diş hekimliğinde dijital dönemi anlattı

Çocuk diş hekimliğinde dijital dönem

Çocukların diş hekimi korkusunu yenmelerine yardımcı olma konusunda ve tedavi süreçlerini daha eğlenceli hale getirmede dijital yeniliklerin büyük payı var. Özellikle ağız içi kameralar, dijital anestezi cihazları, tarayıcı sistemler ve TV eşliğinde diş tedavisi gibi yenilikler sayesinde hem hekimler hem de çocuklar için diş tedavileri çok daha konforlu hale geldi. İşte çocuk diş hekimliğinde kullanılan dijital yenilikler…

Ağız içi kameralar, minik bir kamera başlığı aracılığıyla çocuk hastanın ağız içini görüntüleyerek ağız ve diş problemlerinin ekrana yansıtılmasıyla kullanılan bir teknolojik cihazdır. Çocuklar, dişlerinin durumunu ekranda eş zamanlı olarak görebilir ve bu, onlarda merak uyandırarak endişelerinin azalmasına yardımcı olur. Dişlerin durumu, çürükler veya ağız hijyen eksiklikleri çocuğa ve ebeveyne ekrandan gösterilir. Görsel olarak göstermek, diş sağlığının önemini aktarma konusunda hekime kolaylık sağlar. Geleneksel yöntemlere kıyasla diş yüzeylerindeki plaklar ve erken çürükler daha kolay fark edilir.


Dijital anestezi, modern bir anestezi yöntemidir. Hasta konforunu en üst düzeye çıkarmak için geliştirilmiştir. Dijital anestezi, bilgisayar destekli bir cihaz aracılığıyla yapılan bir anestezi yöntemidir. Dokuda ani basınç değişimlerine izin vermez. Cihaz anestezik solüsyonu kontrollü bir hızda ve dokuya uygun bir basınçla ileterek ağrıyı minimuma indirir. İğne görünürlüğü olmadığı için çocuklarda korku yaratmaz. Geleneksel iğne batma hissi ortadan kalktığı için ağrısız bir yöntemdir. Çocuklarda sadece hedef bölgede uyuşma yaşanır, çevre bölgeler etkilenmez; dolayısıyla işlem sonrası dil, dudak ve yanakta uyuşukluk olmaz ve bu sayede anestezi sonrası dudak ya da yanak ısırmaları minimuma iner. Çocuklar, diş tedavi süreçlerini neredeyse hissetmeden geçirebilir.


Dijital tarayıcılar, çocukların diş ve çene yapısını 3D olarak ortaya çıkaran, hızlı ve hassas ölçüm yapabilen cihazlardır. Ölçü malzemeleri ve ölçü kaşığıyla uygulanan ölçüm tekniklerinin yerine hızlıca ağız içi tarama yapılır. Ölçü malzemesi tadı veya ölçüm kaşığının ağızda kalması gibi rahatsız edici durumlar yoktur. Ortodontik tedavi planlamasında yüksek doğruluk sağlar. Ortodontik apareyler, diş telleri veya şeffaf plak tedavisi öncesinde ve çürük tespiti için muayene seansında kullanılabilir. Çocukların ağızlarına yabancı bir nesne koymadan ölçüm yapılması, onların sürece olan uyumunu artırır.


Kliniklerde tedavi koltuklarının üzerine monte edilmiş ekranlar veya VR gözlükler kullanılarak çocuklara çizgi film, animasyon izleme ya da oyun oynama imkanı sunulur. Çocukların tedavi sırasında çizgi film izlemeleri kaygılarının azalmasına yardımcı olur. Sevdikleri bir filmi izlemek, çocukların tedavi sürecini daha olumlu bir şekilde hatırlamasını sağlar. Çocuklara tedavi başlamadan önce hangi çizgi filmi izlemek istediklerini seçme şansı sunulur. TV izlerken dikkatleri dağılan çocuklar daha az hareket eder; bu da tedavi sürecini hem çocuk hem de hekim için daha verimli hale getirir. Ayrıca, bu yöntem çocukların diş hekimine tekrar gelme isteklerini artırabilir.


Ağız içi kameralar, dijital anestezi, tarayıcılar ve televizyon izleyerek tedavi gibi teknolojiler, çocukların diş hekimi deneyimini konforlu bir hale getiriyor. Bu yenilikler, çocukların hem tedavi sırasında rahatlamalarını sağlıyor hem de onlara olumlu bir diş hekimi deneyimi sunarak ağız ve diş sağlığı bilincini artırıyor. Dijital teknolojiler, çocuk diş hekimliğinde hasta memnuniyetini artırırken, tanı ve tedavi süreçlerini de daha verimli hale getiriyor. 


Önceki ve Sonraki
Haberler