25. haftaya kadar kütlesel büyüyen bir bebek 25. haftadan sonra hacimsel olarak büyür. Yani bu ne demek?
25. haftaya kadar bebek, kemikler deri ve iç organlardan oluşan yaklaşık 700 gram bir yapı iken 25. haftadan sonra yağlanmaya şekillenmeye ve büyümede sıçramaya geçer, geri kalan yaklaşık 15-16 haftada çok daha fazla kilo alır, bu kilo 25. haftaya kadar aldığı kilosunun neredeyse 4-5 katıdır.
14. haftadan sonra plasentanın oluşmasıyla önem kazanan protein ağırlıklı beslenmeye 25. haftadan sonra hızlı büyüyecek olan kemikler nedeniyle kalsiyum içeren besinlerden zengin beslenme de eklenmelidir.
Her ne kadar ayran, kefir, peynir, yeşil yapraklı sebzelerde kalsiyum bulunsa da kalsiyum ve de protein için en önemli kaynaklar yoğurt ve süttür.
25. haftadan sonra bebeğin hızlı kilo alımına annenin de hızla eşlik etmemesi için dikkat etmesi gereken diğer nokta günlük yeterli su alımıdır. Az su tüketimi aldığımız besinleri iyi yakamamaya ve kilo alımına başlı başına bir sebeptir.
24.-25. haftanın bir diğer özelliği viabilite sınırı olmasıdır, bu haftadan sonra doğan bebeklerin %50’ si yaşar ve bu oran haftalar ilerledikçe artar. Ülkemizde her ne kadar yenidoğan yoğun bakım şartları üst seviyede olsa da 37. haftaya kadar olan erken doğumlar önlenmeye çalışılır. Erken doğumun en sık belirtisi ağrıdır, ve 25. haftadan sonra anne adaylarının erken doğum ağrısı yönünden uyanık olması, en ufak bir şüphede hekimiyle iletişime geçmesi gerekir.
Her haftası ayrı mucizeyi barındıran bu yolculuğun 25. haftasından sonrası biraz daha özen ve dikkat gerektirir.
Sağlıklı doğumlar dilerim...