Bazen hamilelik öncesinde bilinerek, bazen de hoş bir sürpriz olarak doktora başvurulabilir. Yapılan ilk değerlendirmede hamileliğin doğru ve sağlıklı oluştuğu ortaya konulmalıdır. Öncelikle ultrason incelemesi ile hamileliğin rahim içinde olması gereken yere yerleşip yerleşmediği kontrol edilir. Gebelik kesesinin rahim içinde izlenmesiyle dış gebelik ihtimali ortadan kalkmış olur. Ayrıca ultrason değerlendirmesinde rahim ya da yumurtalıklarda şekil bozukluğu, myom ya da yumurtalık kisti gibi hamileliği olumsuz etkileyebilecek hastalıkların olup olmadığı da gözlenebilir. Bunlar dışında rahim içinde yerleşmiş, halk arasında üzüm gebelik (mol hidatiform) ve boş gebelik (blighted ovum) gibi normal dışı hamilelik durumlarının mevcudiyeti de incelenmelidir.
Hamileliğin çok erken fark edildiği durumlarda ultrasonla gebelik kesesini görmek için biraz sabretmek gerekebilir. Bazen bu süre on günü bile aşabilir. Ultrasonda gebelik kesesinin görünmesinden yaklaşık 7-10 gün sonra bebeğin kalp atışları da izlenecektir.
Ultrason değerlendirmesinde hamilelik hakkında tüm incelemeler normal olarak izlenirse, anne adayından hamileliğin seyri hakkında fikir verici olabilecek bazı tetkikler istenecektir. Bu tetkikler şunlardır:
** Kan sayımı ve kan grubu
Neden bu tetkik yapılıyor?
Cevap: Kansızlık veya pıhtılaşma bozukluğu var mı? Kan uyuşmazlığı var mı?
** Açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek testleri
Neden bu tetkik yapılıyor?
Cevap: Gizli şeker hastalığı var mı? Karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu var mı?
** Tiroid hormon testleri
Neden bu tetkik yapılıyor?
Cevap: Düşüğe neden olabilecek ya da bebeğin zekasını olumsuz etkileyecek tiroid hastalığı var mı?
** Bulaşıcı hastalık testleri
Neden bu tetkik yapılıyor?
Cevap: Hamilelikte ve doğumda bebeği olumsuz etkileyecek hepatit, kızamıkçık, toxoplasma gibi bulaşıcı hastalıklar var mı?
** Pap-smear testi
Neden bu tetkik yapılıyor?
Cevap: Rahim ağzı kanser öncüsü bir hastalık var mı?
Bu tetkiklerin ardından doktorunuz size ikinci bir muayene için randevu verecektir.