20 yaş dişleri 17-26 yaşları arasında sürmesi gereken 3. büyük azı dişleridir. Ancak 20 yaş dişleri yer darlığından veya dişin pozisyonundan dolayı her zaman normal bir şekilde sürüp ağızdaki yerlerini alamayabilirler yani tam veya yarı gömülü kalabilirler. Çenelerdeki yer darlığından ötürü eğri sürebilir veya yanağa doğru çıkmaya çalışabilirler. Çiğneme fonksiyonuna katılmadığı gibi çok geride olduğu ve fırçalanamadığı için çürümeye, komşu dişte çürük oluşturmaya, gıda birikimine ve enfeksiyona ve de tüm bunlardan dolayı ağız kokusuna neden olabilirler. Ayrıca ön kesici dişlerde zaman zaman çapraşıklığa neden olduğuna dair bir görüş de mevcuttur. Böyle durumlarda sorun çıkartırlar ve hekim müdahalesi gerekir. Ancak her 20 yaş dişi mutlaka çekilmelidir diye bir şart yoktur. Ağızda yeterli yer varsa ve düzgün pozisyonda yerleşmişse, çiğnemeye katılıyorsa, fırçalanabiliyor ve çürüme eğilimi yoksa çekilmesine gerek yoktur, rutin kontrollerde takip edilir.
Uzun zaman gömülü olup kişinin kendisine rahatsızlık vermeyen 20 yaş dişleri de söz konusudur. Gömülü dişlerin etrafında doğal olarak bulunan kesenin zamanla kist oluşturma riski bulunur. Bu tür kistler bölgede kemik kaybına ve enfeksiyona sebep olabilirler. Rutin kontrollerde ağız içi muayeneyle ve radyografiyle değerlendirilmeleri gerekir.
İster gömülü olsun ister normal 20 yaş çekimi olsun ilk gün ılık besinler tüketilmeli ve küçük tanecikli yiyeceklerden uzak durulmalı. Diş fırçalamaya işlemin ertesi günü başlanır. İkinci günden itibaren önerdiğimiz antiseptik gargaralarla bakım yapmak gerekiyor. 2 gün boyunca sigara içilmemesi iyileşme için önemli. Özellikle gömülüyse operasyon sonrası buz kompres yapmak ağrıyı ve ödemi minimuma indirir.
Öncelikle kişiye göre değişiklik göstermesine bağlı olarak sancılı bir işlem değil, lokal olarak bölge uyuşturulduktan sonra işlem gerçekleştiriliyor. Hızlı ve düzgün yapılan bir cerrahi sonrası her türlü duruma karşın ilaçlarla kontrol altına alıyoruz. İşlem süresi dişe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kısa sürede çekilebilen dişler olduğu gibi 5 dakika, 15 dakika, 45 dakika sürenler de mevcuttur. Hekim olarak önceliğimiz; dokulara zarar vermeden diş çekimini yapmak ve hasta memnuniyetini sağlamaktır. Böylelikle hastaların diş çekiminden değil, sağlıksız 20 yaş dişlerinin ağızda yaratacağı rahatsızlığın bilincinde olup hekime bu bilinçte danışması en sağlıklı olanıdır.