Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı olan Yörük Köyü, 1997’de sit alanı ilan edildi ve köyün neredeyse tamamı özgünlüğünü koruyarak günümüze dek geldi. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilen Yörük Köyü, Anadolu’da Yörük aşiretleri için oluşturulan on yedi yerleşim yerinden biri. Bilinen tarihi 11. Yüzyıla dayanan köye Kayı Boyu’nun yerleştiği biliniyor. Günümüzde 100 kadar hanenin yaşam sürdüğü bu köyde yüzlerce yıllık konakları gezmek apayrı bir deneyim.
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı olan Misi Köyü’nün yaklaşık 2000 yıllık bir tarihi var. Doğası ve mimarisi ile kendine hayran bırakan Misi’de Etnografya Evi’ni, Çocuk Kütüphanesi’ni, Mysia Fotoğraf Müzesi’ni mutlaka görmeli. Köyün içinden geçen Nilüfer Çayı çevresinde ısırganlı erişte, lahanalı kocagörmez dolması ve koza tatlısı gibi yerel lezzetleri tatmalısınız.
İzmir‘e 110 km uzaklıktaki Ödemiş’e bağlı bir köy olan Birgi’nin tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanıyor. Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizanslılar, Romalılar, Aydınoğulları ve Osmanlılar’dan izler taşıyan Birgi’de günümüzde 3000 kişi yaşıyor. Koruma altına alınan kentsel sit alanlarından biri olan Birgi’de eski konakları, medrese, türbe ve camileri ziyaret etmelisiniz. Çakırağa ve Sandıkoğlu konaklarını mutlaka görmeli ve tabii film setini andıran sokaklarda yürümelisiniz.
Doğu Karadeniz bölgesinin doğusunda bulunan Fırtına Vadisi, Rize’ye bağlı Çamlıhemşin ilçesinde Habak gibi çok özel köylerden oluşuyor. Bu bölgenin dünyaca ünlü coğrafyasını süsleyen Rus mimarisinin de etkilerini taşıyan özel konakları görmelisiniz. Çamlıhemşin’e kadar gelmişken Mikron Köprüsü, Polakcur Yaylası ve Gito Yaylası’nı görmeden dönmeyin. Çinçiva Köyü’nü de rotanıza ekleyebilirsiniz.