Özellikle küçük yaşlarda çocuğunuz diğer çocukları tek başına tanımakta zorlanabilir. İşte burada devreye girmeniz gerekebilir. Çocuğunuzun arkadaş bulmasına yardımcı olabilirsiniz; bunu yapmanın en iyi yolu diğer ebeveynlerle iletişime geçmektir. Çocuğunuzun okulundaki diğer velileri tanımaya çalışın. Çocuğunuzun ilgi alanları ve hobileri hakkında onlarla konuşun. Çocuğunuzun zaten ders dışı hobileri varsa, burası diğer ebeveynlerle tanışmak için de harika bir yerdir. Buradaki büyük avantaj, çocukların büyük olasılıkla zaten aynı ilgi alanlarını veya hobileri paylaşıyor olmasıdır. Endişelerinizi diğer ebeveynlerle paylaşın ve onlardan tavsiye isteyin. Ayrıca, bağlanma eşiğini aşmak için proaktif olarak çocuğunuzun sınıf arkadaşlarını veya spor arkadaşlarını evinize oynamaya davet etmeyi deneyebilirsiniz.
Çocuğunuzu dinlemeniz ve duygularını anlamanız önemlidir. Çocuğunuz arkadaş edinmekte sorun yaşıyorsa, onu bu konu hakkında konuşmaya teşvik edin ve sorunun ne olabileceğini bulmaya çalışın. Ancak bazı çocukların daha az arkadaşı olduğunu unutmayın. Bazı çocuklar içe dönüktür ve yalnız kalmayı, bazıları ise etkinliklere katılmadan ve arkadaş edinmeden önce gözlem yapmayı tercih ederler. Bazılarının ise doğru oyun arkadaşlarını bulmalarını zorlaştıran özel ihtiyaçları olabilir. Her çocuğun bireysel olduğunu unutmayın. Belki çocuğunuzun başkalarına yaklaşmak için son dürtmeye ya da belki sadece biraz zamana ihtiyacı vardır. Bir ebeveyn olarak ikisini de kabul etmelisiniz.
Bazı çocuklar için arkadaşlıkların sürekli değişen dinamiklerinde yol almak zor olabilir. Çocuğunuza temel sosyal becerileri öğreterek yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun konuşmayı, başkalarını dinlemeyi ve sosyal ipuçlarını anlamayı öğrenmesine yardımcı olun. Ona başkalarıyla empati kurmayı ve başkalarına empatiyle yanıt vermeyi öğretin. Çocuğunuz diğer çocuklarla nasıl paylaşacağını ve aynı zamanda sınırları nasıl koyacağını da öğrenmelidir. Çocuğunuzun hayatta her şeyin her zaman kazanılamayacağını ve yenilgilerin kabul edilmesi gerektiğini öğrenmesi de önemlidir. Örneğin çocuğunuzun masa oyunlarında her zaman kazanmasına izin vermeyebilirsiniz. İyi bir kaybeden olmayı ve yenilgilerin tamamen normal olduğunu bu şekilde öğrenirler.
Spor ve hobiler çocuğunuzun yeni arkadaşlar edinmesi için harika bir yoldur. Çocuğunuzu bir hobi edinmeye veya yapılandırılmış bir ortamda diğer çocuklarla ve yetişkinlerle etkileşime girmesine olanak tanıyan dersler almaya teşvik edin. Bu aktiviteler eğlence ve egzersizin yanı sıra çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirme fırsatı da sunar. Spor ortamında, topluluk ve disiplin duygusunun yanı sıra ortak bir hedefe ulaşmak için bir araya gelmenin önemi sıklıkla aktarılır. Bu şekilde çocuğunuz farkında olmadan akranlarına daha fazla güven duymayı öğrenir. Kendisiyle aynı ilgi alanlarına sahip çocukları da tanır, bu da arkadaşlık açısından çok değerli olabilir ve diğer çocuklarla bağlantı kurmasını kolaylaştırır.
Arkadaşlıkların önemi hakkında çocuğunuzla konuşmanız önemlidir. Çocuğunuza, eğer çok fazla arkadaşı yoksa üzgün ve sinirli olmasının normal olduğunu anlatın. Ona nasıl yeni arkadaşlar edineceğini, mevcut arkadaşlıkları nasıl sürdüreceğini gösterin ve bir arkadaşta hangi niteliklerin önemli olduğunu tartışın. İyi bir arkadaşın nelerden oluştuğunu ve kötü bir arkadaş olmak istemiyorsa nelerden kaçınması gerektiğini konuşun. Çocuğunuza herkesin farklı olduğunu ve arkadaşlarından farklı davranmasının sorun olmadığını açıklayın. Arkadaşlarınızı kaybettiğinizde veya kazandığınızda nasıl hissettiğinizi anlatın.
Çocuğunuzun gerçek dünyada iletişim sorunları yaşamasını önlemek için evde onunla bebek dilinde konuşmaktan kaçının. Çocuk, ailenin ciddi bir parçası olduğu ve kendi kararlarını verebileceği hissine sahip olmalıdır; bebek konuşması bu açıdan pek yararlı değildir. Sadece aile içinde anlaşılan ve dışarıdakiler için hiçbir anlam ifade etmeyen terimler kullanıyorsanız, bunu çocuğunuza açıklayın ki başkalarıyla iletişimde sorun yaşamasın. Ciddi dil gelişimi bozukluklarının her zaman eğitimli bir uzman tarafından tedavi edilmesi gerektiğini de lütfen unutmayın.
Diğer insanlarla bağ bir gecede kurulmaz, o yüzden sabırlı olun. Çocuğunuzun sadece uyum sağlamaya çalışmaktansa değerli ve özgün ilişkiler kurmaya zaman ayırması daha iyidir. Çocuğunuzun uzun vadede çok sayıda tanıdığı yerine birkaç yakın arkadaşı varsa daha fazla destek alacaktır.