YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuğunuzun sizi dinlemesine yardımcı olacak 6 ipucu

‘Çocuğum beni neden dinlemiyor?’ Pek çok ebeveyn, muhtemelen bu soruyu günlük yaşamda kendilerine birçok kez soruyor. 20’nci kez ‘Yemek yemeden önce lütfen ellerinizi yıkayın’ demek zorunda kalmak oldukça yorucu olabilir. Bazı zamanlarda yalnızca isteğiniz göz ardı edilmekle kalmaz, aynı zamanda hiç yanıt alamayabilirsiniz… Çocuk Gelişimci Günseli Arı, çocuğunuzun bir talebinizi ilk seferinde yerine getirmesine yardımcı olacak 6 ipucunu yazdı

Çocuğunuzun sizi dinlemesine yardımcı olacak 6 ipucu

Kendinizi tekrar etmeye devam ederseniz ve söyledikleriniz bir sessizlik duvarına çarparsa, çocuklar yalnızca bir şey öğrenirler: ‘İlk söylemede hiçbir şey yapmak zorunda değilim.’ Ek olarak, çocuğunuza yaptığınız taleplerde bazen daha öfkeli olabilirsiniz ve ses tonunuz sertleşebilir: ‘ŞİMDİ ellerini yıka. Beni duyabildiğini biliyorum!’ Bu şekilde çocuk, ancak sesin perdesi belirgin bir şekilde değiştiğinde ve ses tonu sertleştiğinde harekete geçmesi gerektiğini öğrenir.

Sürekli tekrar, ebeveynlerin strese girmesine ve hatta kızmasına neden olur; ancak çocuğunuza aynı şeyi defalarca söylemek, onun bu işi yapmasını sağlamaz. Fakat bu öfke, çocuğunuzla olan ilişkinizi zedeleyebilir.

Peki kendinizi tekrarlamak yerine neyi farklı yapabilirsiniz?

Çocuğunuza doğru yürüyün, ne yapıyorsa onu durdurmasını bekleyin ve sonra elini omzuna koyun. Ardından göz teması kurun. Ancak çocuğunuzun tüm dikkati sizde olduğu zaman ne istediğinizi söyleyin. Belki yine bir ‘Hayır’ duymanız mümkün ama en azından dikkat çekecek ve sessiz kalmayacaksınız. Doğrudan baktığınız birini görmezden gelmek çok daha zordur.

Çocuğunuzun sizi duyduğunu ancak yanıt vermediğini görüyorsunuz, o halde bazı durumlarda ona yardımcı olabilirsiniz. Örneğin ayakkabılarını giymesi istendiğinde çocuğunuz ayakkabıya hızlıca bir göz atar ve ardından oynamaya devam edebilir. Siz de yanına gidip ‘Bugün ayakkabılarını giymek için yardıma ihtiyacın olduğunu görüyorum’ diyebilirsiniz. Çocuğa nasıl yapılacağını zaten bildiği bir konuda yardım etmek ilk başta biraz sıkıcı görünebilir, ancak zamanla küçükler, onlardan bir şey yapmalarını istediğinizde ciddi olduğunuzu öğreneceklerdir. Her şey yolunda giderse, kısa sürede isteğinizi ilk seferde yerine getireceklerdir.


Stresli durumlar genellikle acelemiz olduğunda ortaya çıkar. Normalde kreş için evden çıktığınız saatten beş dakika geç kaldınız ve siz hala mutfakta küçük bir atıştırmalık kutusu hazırlıyorsunuz ya da arabanın anahtarlarını arıyorsunuz... O sırada çocuğunuz yerde oturuyor ya da oyun oynuyor ve montunu giyme talebinizi reddediyor. Şimdi çocuğunuza, istediğiniz şeye odaklanması için bir saniye ayırın. Ona adıyla hitap edin ve durun. Sonra bir cevap gelene kadar göz teması kurmaya devam edin. İpucu: Bu sürede içinizden beşe kadar saymak yardımcı olabilir. Çocuklar birçok şeyi biz ebeveynlerden çok daha yavaş işlerler.

İsteğin tamamını tekrarlamak yerine, hatırlatıcı olarak kısa ve öz bir kelime kullanabilirsiniz. Örneğin ayakkabılarını giymesini isterken sadece ‘ayakkabı’ kelimesini kullanabilirsiniz. Tekrarlama; talebin sürekli bir döngü içinde tekrar edilmesi değil, ileride tekrar size hatırlatılması için kullanılacak kısa bir kelimenin girilmesi anlamına gelir.


Küçük çocukların, birisi onlar için iyi bir şey yaptığında teşekkür etmeyi öğrendikleri gibi, bir soruya yanıt vermeyi de öğrenmeleri gerekir. Çocuğunuzdan ‘Evet anne’ veya sadece ‘Tamam’ demesini isteyerek bu konuda ona destek olabilirsiniz.

Çocuğunuz bir yağmurluk ile normal bir ceket arasındaki farkı anlamıyorsa, bunu kolayca anlatabilirsiniz. Çocuklar bu şekilde hızlıca bağlantı kurarlar. ‘Dışarıda yağmur yağıyor, yağmurluğu giydim’ diyebilirler. Ya da herkesin kendi bulaşıklarını mutfağa götürmesi, hatta bulaşık makinesine koyması kuralını getirmek istiyorsanız; çocuğunuza bunun neden önemli olduğunu ve bunu neden yapmamız gerektiğini açıklamalısınız.

Önceki ve Sonraki
Haberler