YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Corona dönemi için 10 oyun önerisi

Salgının yayılmasını önlemek amacıyla Türkiye’de ve pek çok ülkede okullardaki eğitime bir süre ara verildi. Bu süreçte iptal edilen, ertelenen pek çok etkinlik var. Lakin devam eden de pek çok şey var. Oyunun ve etkileşimin gücüyle geride bırakacağız bugünleri. İyi eğlenceler!

profil
İrem Polat
17.03.2020
Corona dönemi için 10 oyun önerisi

Ailece hiç bilinmeyen bir yere seyahat edileceği hayali kurulur. Tüm aile üyeleri sırayla buranın nasıl bir yer olacağını birbirlerine ekleme yaparak tasvir eder. Seyahat esnasında karşılarına çıkan her şeyi, tüm maceraları birlikte kurgularlar ve canlandırırlar. Oyunun içeriğinde her türlü kostüm, dekor, malzeme kullanılabilir. Belirsizlikle başa çıkabilmek ve öngörülebilir bir yapı kurgulamak için şahane bir oyun.


Tüm aile üyeleri 3 dakika içinde evde kendilerini anlatabilecekleri bir eşya seçerler. Herkes sembolünü seçip bir araya geldiğinde oyun başlar. Herkes seçtiği nesneyi görünen bir yere koyar. Sırayla tüm aile üyeleri o kişinin o eşyayı neden seçmiş olabileceğini ve kendisiyle ilgili ne anlatmak istediğini tahmin eder. En son herkes sırayla neyi neden seçtiğini, o eşyanın kendisi için ne ifade ettiğini anlatır.


Tüm aile üyeleri sırayla sahneye çıkar. Hiç konuşmadan hayatlarındaki en mutlu günü canlandırmaya başlar. Diğer aile üyeleri de sahnedeki kişinin hangi günü canlandırdığını tahmin etmeye çalışır.

Mutlaka okuyun: Corona virüs çocuklara nasıl anlatılmalı?


Aile üyeleri gruplara ayrılır. (Az üyeli aileler bireysel olarak da yapabilir) Ortaklaşa karar verilen bir tema (Corona virüsten korunma yolları, hayvanlar, seyahat vs. gibi) hakkında herkes bir reklam senaryosu hazırlar ve filmini çeker. En son tüm aile bir araya gelip birbirlerinin çektiği videoları izlerler.


Ortak karar verilen bir tema hakkında tüm aile üyeleri birlikte, ikili gruplar halinde veya bireysel olarak şarkı sözü yazar ve bestelerler. Sonra tüm aile bu şarkıyı hep birlikte söyler.


Bu oyunu oynamak için bir kaşık ve pinpon topu büyüklüğünde bir topa ihtiyacınız olacak. Oyuncu, ağzının içinde bir kaşık tutar, kaşığın üstünde de top vardır. Tüm bunu yaparken bir de bir bilmece söylemesi veya fıkra anlatması gerekir. Esas hedefimiz tüm bu zorlu görevi yaparken gülmemek :)


Herkesten, diğer aile üyeleriyle ilgili bir hikaye hazırlaması istenir. En iyi hikayeler, o aile üyesinin kişiliği hakkında alışılmadık, tatlı veya eğlenceli bir şey ortaya çıkaran hikayelerdir.


Yumuşak bir top veya iç içe geçmiş bir çorap öbeği alınır. Aile üyelerinden biri bu topu el altından atar. Yakalayan üye mümkün olduğunca çabuk başkasına atmalıdır. Her çocuk bunu tekrarlar. Bu oyun eğlence sürdüğü müddetçe devam eder.


Bir kağıda tüm aile üyelerinin ismi yazılır ve kağıtlar katlanır. Herkes kağıtları seçer, seçtiği kağıtta yazılı olan ismi kimseyle paylaşmaz. Tüm aile üyeleri birbirleriyle kağıtta yazan kişiyi taklit ederek sohbet ederler. Oyunun sonunda herkes kimin kim olduğunu tahmin eder.


Aile üyeleri gruplara ayrılır. Bir grup diğer grup görmeden ortak karar verdikleri bir nesneyi saklar. Arayan grup nesneye yaklaştıkça 'sıcak', uzaklaştıkça 'soğuk' denir. 


Önceki ve Sonraki
Haberler