YAŞAM - EV

Havayı temizleyen 13 bitki

Dünya genelinde 24 saati evde geçirdiğimiz sıradışı günler yaşıyoruz. Dolayısıyla evlerde soluduğumuz havanın temiz olması, maksimum düzeyde oksijen içermesi her zamankinden önemli. NASA'nın yaptığı bir araştırmaya göre bazı bitkiler filtre gibi işlev görerek kapalı mekanlarda havada bulunan kimyasalları absorbe edebiliyor. NASA'nın önerdiği ve ülkemizde bulunabilen bazı bitkileri bir araya getirdik.

profil
BT Ekip
7.04.2020
Havayı temizleyen 13 bitki

Tanım olarak bakıldığında, uzun saplı ve koyu yeşil renkli, deriye benzer dokulu, derinlemesine parçalı ve ayası oval delikli bir bitki olduğu söylenebilir. 60 cm kadar uzayabilen, iri, gösterişli ve parlak yaprakları olan dekoratif bir bitkidir. Gelelim salon bitkisi olarak, saksıda Devetabanı yetiştirmek isteyenlere… Sulama elbette Devetabanı için çok önemli. Devetabanı bitkisinin suyu çok soğuk olmamalıdır. Eğer çok soğuk su kullanarak sulama yapacak olursanız, tropikal bitkiniz zarar görecektir. Bununla birlikte sulama sıklığı da havanın sıcaklığı ile orantılı olarak ilerlemelidir. Devetabanı kısıtlı alanlardan çok hoşlanmaz bu sebeple saksısı büyük olmalıdır. 


Halk arasında Paşa Kılıcı veya Peygamber Kılıcı olarak bilinir. Havasız kapalı ortamların iyi havalandırılmasını sağlamak için ideal bir salon bitkisidir. Bu mütevazi bitki üzerinde uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucu özellikle karbon monoksit ve azot monoksit gazları dahil birçok hava kirleticisini absorbe edebilme özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Diğer salon bitkilerine oranla geceleri daha fazla oksijen üreterek bulunduğu ortamın havasının daha temiz olmasını sağlarlar. Doğrudan güneş ışığında kalabildiği gibi gölge alanlarda da gelişimine devam edebilir. Sulama yapılmadan önce toprağın kurumasına izin verilmelidir. Nem bakımından özel isteği yoktur.


Kaktüs aslında doğada çöl ortamında susuzluğa dayanabilen bir bitki türüdür. Kolay bakımları ve estetik yapıları bilinen kaktüsler için gerekli ortamı hazırladığınız sürece çok uzun süre canlı kalabilirler. Dikenli ve dikensiz (sukulentler) olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Kaktüs zor iklimlerin bitkisi olduğundan ve güneş ışığından hiçbir şekilde zarar görmediğinden, radyasyon emici bir özelliğe sahiptir. Havadaki radyo sinyallerinin de zararlı etkilerini emdiği ve azalttığı düşünülen bitki, özellikle televizyon ve bilgisayar yakınlarında kullanılabilir.


Her daim yeşil kalması istenen evleri ve ofisleri süsleyen saksı bitkisi; Areka Palmiyesi (Oturma Odası Bitkisi).  Bu bitki gün boyu oksijen üreten bir fabrikadır. Ksilen ve tolüen gazlarını emerek havayı temizler. 2m kadar büyümüş bir Areka Palmiye fidanı 24 saatte havaya 1 litre su salar. Yaprak veya fidan sayısı çok olursa ona göre iyi bir hava nemlendirici vazifesi görür. Aynı zamanda şahane bir dekorasyon parçası olan palmiyeleri evinizin güzel bir köşesinde yetiştirebilirsiniz.
 


Dracaena ya da diğer adıyla Marginata, her mevsimde oda sıcaklığını arayan bir bitki. Ortamın havasını benzen, trikloretilen ve ksilenden arındırmak için bire bir olan dracaena bazen kedi ve köpekler için zehirli olabiliyor. Kedi ve köpek sahibiyseniz dracaena almadan önce bir araştırma yapmanızı tavsiye ederiz.


Benjamin Çiçeği uzun ve yeşil yapraklara sahip olmasıyla göz dolduran bir çiçektir. Güneş ışığına duyarlı olan Benjamin çiçeği, ışığa maruz kaldıkça güneşe doğru eğilim gösterir. Bu yüzden de diğer çiçeklere göre güneş ışığına daha fazla ihtiyaç duyar. Çok aydınlık bir ortam, Benjamin bitkisi için idealdir. Benjamin çiçeği, bulunduğu ortama ve ısıya adapte olduğu için bu koşulların birden değiştirilmemesi ve bitkinin şoka uğratılmaması çok önemlidir. Tasarım çiçekler ile evlerinizde bir bütünlük yakalamak istiyorsanız, Benjamin çiçeği bunun için en ideal bitkilerden biridir.


Yuka diğer bir adıyla Massengena çiçeği bol ışık almayı sever, dayanıklıdır ve bu özellikleriyle harika bir salon bitkisidir. Yapraklarının güneşe yönelmesiyle evinizde hoş bir enerji ve ambiyans yaratmanıza yardımcı olur. Çok sık sulanmaması sebebiyle, bakımı kolay bitki türlerinden biridir bu yüzden de tercih sebebidir.


Çin Para Çiçeği olarak da bilinen Pilea bitkisinin isimlendirilmesi çok eskilere dayanmıyor. İngiliz Kraliyet Bahçıvanlık Derneği tarafından “Award of Garden Merit” adı verilmiş bir bitkidir. Son yıllarda özellikle İskandinav ev dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilmesiyle birlikte, bitki trendleri arasına yerleşen Pilea, bitki koleksiyoncuları için en önemli parçalardan biri. İlkbahardan sonbahara kadar büyüme mevsimidir, hızla gelişir.


Pothos ya da Epipremnum Aureum olarak da bilinen Potos Sarmaşığı günümüzde birçok evde bulunan sarmaşık bir bitkidir. Fakat sağlığa olan iki mükemmel faydası genellikle bilinmez. Potos içinde geliştiği odanın havasını temizler ve eğer gözleriniz kanlanmışsa veya onlarla ilgili sıkıntı yaşıyorsanız rahatlamanıza yardımcı olur. Ayrıca göz tansiyonu, katarakt ve karasu hastalığının oluşmasını önler ve tedavisine yardımcı olur. Potos Sarmaşığı açık havada yetiştirildiğinde üzerinde beyaz çizgiler veya lekeler oluşan geniş yapraklara sahiptir. Oda sıcaklığı 16 ile 24 derece arasında olmalıdır ve kapalı alanlarda yaşamayı severler. Biraz ışığa ihtiyaçları vardır fakat doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdırlar.


Hoş ve iri yapraklara sahip bir bitkidir. Her ortama uyum sağlamasından dolayı fazlaca tercih edilen bir çiçektir. Diğer taraftan bakımının kolay olması ve hızlı bir şekilde büyümesi popülaritesini arttırmaktadır. Kauçuk Çiçeği basit büyümesi, hızlı gelişmesi ve her ortama uyum sağlamasından dolayı çok fazla tercih edilir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyür. 


Kraton bitkisi iç mekan bitkisi olup sarı, yeşil sık büyük dekoratif yaprakları ile ortama kısa sürede adapte olan uzun ömürlü salon süs bitkisidir. Alternatif ışık kaynaklarından da beslenebilir, bu nedenle direkt olarak güneş ışığı istemez. 
 


Yaprakları el parmaklarını andıran yeşil, sarı, yeşil ve beyaz renklerde olan Şeflera çok dayanıklı iç ve dış mekan bitkisidir. Her iki türü de ılımlı iklime sahip yerlerde bahçe dekorasyonunda kullanılabilir. Yarı gölgeli yerlerde güzel bir görüntü sağlarlar. Şeflera çiçeği altındaki yaprakları dökmesine rağmen üstten yeni yapraklar vererek boy olarak uzamaya devam eder.
 


Bu bitkinin oldukça sık ve minik yaprakları var, bu yapraklarla havadaki formaldehit ve ksileni ile savaşıyor. Güneş'e direkt maruz kalmasına gerek olmasa da aydınlık bir yerde tutulması Aşk Merdiveni bitkisinin sağlıklı yetişmesi için bir ön koşul sayılabilir.


Önceki ve Sonraki
Haberler