Yurt dışındaki üniversite programları, kabul şartları, burs imkanları, öğrenci vizesi alma, niyet mektubu yazımı gibi konularda danışmanlık veren Eğitim Danışmanı Fatma Demirtaş, sınavlar ve diploma programları hakkında bilgi verdi ve bu sınavlara hazırlanan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu…
AP: Günümüzde lisedeki öğrenimini daha ileriye taşımak ve üniversiteye kendini hazırlamak isteyen öğrenciler Advanced Placement (İleri Düzey Yerleştirme) programına ilgi gösteriyor. Eğitim dili İngilizce olan programın esas hedef kitlesi, üniversiteye hazırlanan lise öğrencileri. Türkiye’de de belirli okulların uygulamaya aldığı ve bu nedenle hem yurt içinde, hem de yurt dışında saygın üniversitelere hazırlıkta öğrencilere fayda sağlayan bir eğitim modeli.
IB: IB yani International Baccalaureate, uluslararası geçerliliği olan bir diploma programı. Birçok ülkede geçerli olan bu diploma türü öğrencilerin yurt dışında eğitim hayatlarına devam etmelerinde kolaylık sağlıyor. IB müfredatı okul dışı takip edilebilecek bir program değil. Öğrencilerin bu diplomayı alabilmeleri için okudukları okullarda bu müfredat işleniyor olmalı.
IELTS: Yurt dışında eğitim almak ya da İngilizce’nin iş hayatında yoğun olarak kullanıldığı ülkelerde çalışmak isteyenlerin İngilizcelerinin yeterliliğini ve bu dildeki becerilerini belgeledikleri bir sınav. Açılımı International English Language Testing System olan IELTS, British Council tarafından düzenleniyor ve Birleşik Krallık ile Avustralya ortak idaresinde bulunuyor. IELTS, dinleme-okuma-yazma-konuşma olmak üzere dört aşamadan oluşuyor.
SAT: SAT; Scholastic Aptitude Test, College Board tarafından düzenlenen, çoktan seçmeli bir sınav. ABD’de ve Avrupa ülkelerindeki yetkin üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrenciler için değerli bir adım. SAT’nin amacı, lise son sınıf veya liseden mezun olmuş öğrencilerin lise eğitimi süresince öğrendikleri bilgi ve donanımları hangi seviyede ve nasıl kullanabildiklerini ölçmek. Ayrıca akademik başarıyı ortaya çıkaran eleştirel düşünme ve analiz yeteneği de test ediyor. Sınav aynı zamanda uluslararası geçerliliğe sahip bir lisans giriş sınavı.
Peki, bu sınavlara hazırlanan öğrenciler nelere dikkat etmeli?
Tüm bu sınavlar İngilizce olarak gerçekleşiyor. Dolayısıyla dil yeterliliği bu tarz sınavlara hazırlıkta büyük önem taşıyor. Bu nedenle İngilizceye yatırım yapmak, gramer kurallarını pekiştirmek ve sözcük hazinesini genişletmekle işe başlamak gerekiyor.
Öğrencinin kendini tanıması ve beklentisini netleştirmesi çok önemli. Çalışmak için sahip olduğu zaman, gelişmek için ne kadar motive olduğu ve bunun yanında stres düzeyi gibi unsurlar da bütüncül olarak ele alınmalı.
Müfredatı tamamlamak adına gerekli zaman göz önünde bulundurularak bir çalışma takvimi oluşturulması gerekiyor. AP dersleri üniversitede verilen bir ya da iki dönemlik derslerle eşdeğer olduğu için öğrencinin öncesinde herhangi bir altyapısı yoksa AP sınavlarına kısa bir zaman içinde hazırlanıp yüksek not almayı beklemesi pek gerçekçi değil. Sınava girilecek eğitim-öğretim yılının başlamasından önceki yaz tatilinde IB, AP, SAT, IELTS gibi sınavlar için özel dersle hazırlanmaya başlamak en doğru strateji olacaktır. Eğitim-öğretim dönemi başlamadan önce, yaz tatilinde sakin dönemde taze zihinle, çalışılan sınav için iyi bir çalışma takvimi çıkarıp yol kat etmek son derece faydalı. Böylece herhangi bir konu yetiştirme telaşına kapılmadan, iyi bir planlamayla konuları erkenden bitirip deneme çözerek ve/veya açık uçlu soruların çözümlerine yoğunlaşarak bu süreyi tekrarla geçirmek sınavlardaki başarı için kritik öneme sahip.
Öğrenci ve öğretmenin buluşmasıyla yol haritasını çizip çalışma takvimini oluşturarak süreci tamamlamak en başarılı şekilde sonuca varmak için gerekli koşulların başında geliyor. Gerçek başarı, doğru öğretmen ve öğrenci eşleşmesi, iyi takibat ve akademik & psikolojik destekle ortaya çıkıyor.
IB ve AP programlarını uygulayan okullarda öğrenim gören öğrenciler için, alınan derslerin hem okul not ortalamasını (GPA) yüksek tutmak adına, hem de sınav gününde çıkarılacak skor adına düzenli ders takibi, konu tekrarı ve soru çözmek şart.