YAŞAM - SEYAHAT

Antartika hakkında bilmeniz gerekenler

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra küresel bir salgına dönüşen yeni tip corona virüsün ulaşamadığı tek kıta Antartika. Dünyanın en özel bölgelerinden biri olan Antartika hakkında bilinmeyenler yazımızda...

profil
BT Ekip
29.03.2020
Antartika hakkında bilmeniz gerekenler

Antartika resmi konumu itibariyle eşi benzeri olmayan bir alan... 1959 yılında imzalanan ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, Antarktika’yı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliğiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır. Antlaşmayı ilk imzacı 12 ülke (ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Fransa, Güney Afrika, İngiltere, Japonya, Norveç, Rusya, Şili ve Yeni Zelanda) ve Antlaşmaya sonradan katılan 29 ülke, “istişari taraf” statüsüyle, her yıl gerçekleştirilen Antarktika Antlaşması İstişare Toplantılarında, kıtaya ilişkin bilgi paylaşımı ve düzenlemelerin kararlaştırılması süreçlerinde yer almaktadır. Ülkemiz dahil 24 ülke ise, halihazırda Antlaşma kapsamındaki toplantılara “istişari olmayan taraf” olarak katılmaktadır.


Güney yarımkürenin en güneyinde yer alan Antartika olduça zorlu iklim koşullarına sahip. Sıcaklığın -20 ile -70 arasında olduğu bölge dünyanın en soğuk alanı ve gezegenimizdeki buzulların yüzde 92'si burada. En yüksek buzulun boyu ise 4.000 metreyi geçiyor. Kalıcı nüfus kış aylarında 1.000 yaz aylarında ise 5.000 kişi kadar. 


Antartika'ya ulaşım yalnızca Yeni Zelanda ya da Şili üzerinden mümkün. Yeni Zelanda'dan uçak ile 10 saatte, Şili'den deniz yolculuğu ile 4-5 günde ulaşılıyor. Kıtada hiç otel bulunmuyor. 45 gün süren yaz mevsiminde günübirlik turlar ile yalnızca kıyı bölgeleri görülebiliyor. 


Dünya'daki tüm penguenler Güney Yarımküre'de yaşıyor. Galapagos penguenleri ise Kuzey Yarımküre'ye dönemsel olarak geçer. Şaşırtıcı bir bilgi daha; penguenlerin beslenme özellikleri nedeniyle pembe renkte olan dışkıları, uzaydan görülebiliyor! Bilim insanların penguenlerin rotasını uydu görüntüsüyle elde ettikleri bu pembe izden çıkarıyor. 

Bonus: Çocuk filmlerine ilham veren 5 büyüleyici yer


Dünyanın en büyük kara et oburu olan Kutup Ayıları da bu bölgede yaşıyor. Hem karada hem de suda avlanan Kutup Ayıları foklar ve balıklarla besleniyor. Buzul parçalarının üzerinde okyanusta kilometrelerce yol alabilen kutup ayıları çok iyi birer avcı. Bilim insanları iklim krizine karşı önlem alınmadığı takdirde Kutup Ayılarının 50 yıl içinde tükenebileceğine dikkat çekiyor. 


Kuzey ışıkları yani Aurora Borealis, gezegenimizin en olağanüstü doğa olaylarından biri... Kutup bölgesine özel olan bu gökyüzü şöleni genellikle geceleri gözlemlenebilen bir doğal ışıma. Norveç, Finlandiya, İsveç, İzlanda, Kanada'nın kuzeyi, İskoçya ve Antartika'dan izlenebiliyor. Çin'in Antartika'daki uzay istasyonundan kaydettiği görüntüyü buradan izleyebilirsiniz. 

Bonus: Karlı günler için 5 film önerisi


Önceki ve Sonraki
Haberler