YAŞAM - YEME - İÇME

Bozcaada’dan domates reçeli tarifi

Tam da mevsimindeyken domates reçelini mutlaka denemelisiniz! Bozcaadalıların kendilerine has domates reçeli, domates sevmeyenlerin bile favorisi olacak farklı bir lezzet. Tarifi detaylıca hazırlayan Okan Filizçay, bu reçeli taze kaymakla servis etmenizi öneriyor

profil
BT Ekip
21.07.2024
Bozcaada’dan domates reçeli tarifi

1 su bardağı: 200 ml

 

  • 1 kg kiraz domates
  • 1 su bardağı çiğ badem
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 500 gr toz şeker
  • 600 ml su
  • 1 çay kaşığı tereyağı 
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 çubuk tarçın 
  • Yarım limonun suyu (2 adet limon tuzu da kullanabilirsiniz)

Domateslerin kabuklarını soyup altından küçük bir delik açmakla işe başlıyoruz. Dikkatlice sıkarak içindeki suyunu ve çekirdeklerini çıkarıyoruz.

Karbonatlı suya domateslerimizi atıp en az 5-6 saatliğine buzdolabına gönderiyoruz. Aynı şekilde bademleri de geceden suda bekletebiliriz.

Ertesi gün bademlerin kabuklarını soyup hazır hale getiriyoruz. Domateslerin de içindeki fazla suyu tekrar sıkıyoruz. İçlerini bademle dolduruyoruz.

Geniş bir tencerede su ve şekeri karıştırarak eritiyoruz. Orta ateşte ocağa alıyoruz. Kaynamaya başlayınca yağ, karanfil ve tarçını atıyoruz. 7-8 dakika sonra domatesleri tencereye aktarıyoruz. (Fazla bademleri de üzerine atabiliriz) 

Kaynama devam ederken limonu ilave edip içinden çubuk tarçını alıyoruz. Kontrollü şekilde kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Ara ara köpüklerini üzerinden alabilirsiniz. 

Sıvı kısımdan bir tabağa çok az alıp akışkanlığını kontrol ediyoruz. Kıvam yoğunlaşmışsa tamamdır.

Hepsi bu kadar, afiyet olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler